Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Klášter jako hospodářská jednotka

2. 6. 2015

Tisk

Jak dříve fungovaly kláštery coby hospodářské jednotky? Zaměstnávaly lidi? Jak se k nim chovaly a jak se lišila práce pro církevní a světskou „vrchnost“?

Vydání: 2015/23 Začaly evangelizační Dny víry, 2.6.2015, Autor: Martin Weis

Příloha: Perspektivy 23

Vyberu dva řády, které v minulosti měly velký počet klášterů, a to i s bohatou hospodářskou základnou – benediktiny a cisterciáky.
Počátky benediktinů jsou svázány s postavou patrona Evropy sv. Benedikta z Nursie. Ten vetkl do vínku svému řádu proslulé heslo: Modli se a pracuj! Jak z něj vyplývá, o hospodářské zázemí kláštera, které tvořilo soběstačnou hospodářskou jednotku, se měli starat rovným dílem všichni bratři. Manuální práce řeholních bratří byla základním prvkem správného benediktinského života vedle četby Písma svatého a modliteb. Ani kněz zpočátku neměl v klášteře žádné mimořádné postavení a musel se spolu s ostatními dle pokynů představeného účastnit všech prací pro dobro komunity.
Postupem času kláštery začínají nabývat více majetku – většinou pozemkového, a to včetně poddaných. Kláštery se stávají nositeli hospodářského pokroku, civilizují divokou krajinu a pěstují rozmanitá řemesla. K tomu je ale zapotřebí přičíst práce přispívající k šíření světla civilizace ve skriptoriích a klášterních školách. Nutno připomenout, že za necelá dvě století po sv. Benediktovi z Nursie přichází první větší krize řádu. Z vůle fundátorů byli totiž do velkých a prosperujících klášterů dosazováni za opaty často lidé velmi nehodní a žijící ve zřejmém rozporu s duchem řehole sv. Benedikta, což s sebou mnohdy neslo kruté zacházení jak s poddanými klášterů, tak s manuálně pracujícími bratry konvrši.
De facto ze snah o nápravu nešvarů vznikl na přelomu 11. a 12. století nový řád cisterciáci, kteří měli v úmyslu navrátit se k přísnosti první řehole sv. Benedikta v duchu tvrdé askeze, života ve střídmosti a odříkání. Díky postavě sv. Bernarda z Clairvaux se tento řád velice rychle rozšířil do celé západní Evropy. Stejně jako u benediktinů, i cisterciáci přispěli k hospodářskému rozkvětu krajiny, kam byli posláni. Zejména se proslavili kolonizováním močálovitých oblastí, které náročnou fyzickou prací měnili v úrodnou půdu. Hlavní část manuální práce spočívala na bratrech konvrších, kteří měli předepsáno méně modliteb a po celý den pracovali mimo klášter. Často byli od kláštera vzdáleni až na jeden den chůze a žili komunitním způsobem na hospodářských dvorcích patřících klášteru, které mnohdy tvořily de facto jakýsi „malý klášter“.
Cisterciáci zpočátku měli přísně zakázáno přijímat darem celé vesnice a poddané. Leč s odstupem času se toto pravidlo změnilo. Kupříkladu klášter v Sedlci měl díky blízkým stříbrným dolům, které těžily i na klášterních pozemcích, až třetinu výnosu těžby stříbra kutnohorských dolů.
Marné byly protesty pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic i císaře Karla IV. proti přespřílišnému osazování klášterů řeholníky a představenými z německy mluvících krajin. Snad právě jejich bohatství a tvrdost k poddaným způsobily, že cisterciácké kláštery nejvíce trpěly nájezdy a ničením za husitských válek.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou