Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Kardinál Vlk o papežově encyklice Deus caritas est

6. 2. 2006

Tisk

VRCHOLNOU LÁSKOU JE AGAPÉ

Vydání: 2006/6 Když se zhroutí životní plány, 6.2.2006, Autor: Miloslav Vlk

Láska - podstata každého křesťana a společenství

Když byl před Vánocemi oznámen název nové encykliky, všichni se ptali, proč papež zvolil za její téma právě tato slova. Papežova volba souvisí s jeho základní orientací, metodou práce a stylem jeho projevů: jde vždy na kořen, k podstatě věci. V textu zdaleka nejde o nějaké profesorské teoretizování, ale o základní vysvětlení křesťanských pravd a jejich souvislostí.

Encyklika má v běžném malém formátu, v němž bývají papežské dokumenty publikovány, přes 70 stránek. Je rozdělena do dvou kapitol: „Jednota lásky ve stvoření a v dějinách spásy“ a „Caritas – uskutečňování lásky se strany církve jako společenství lásky“.

V první kapitole se papež zabývá výkladem slova láska, jak ho bylo užíváno v kultuře semitské a řecké, v jejichž kontextech bylo napsáno Písmo. Řecká kultura doby Kristovy používala pro vyjádření lásky v podstatě tři slova. „Eros“ označoval lidskou lásku mezi mužem a ženou – lásku žádostivou. Slovem „filia“ se označovala hluboká láska přátelská. A na okraji běžného užívaní bylo ještě jedno slovo pro lásku - „agapé“. Toto poslední slovo nebylo příliš zatíženo dobovým obsahem, a proto bylo nejvhodnější pro vyjádření nové lásky, která se zjevila v Kristu Ježíši, lásky božské Trojice. V ní každá osoba žije v druhé a pro druhou ve věčné božské „extázi“. A právě slovem „agapé“ (také „caritas“) křesťané vyjadřovali lásku obětující se, dávající se, lásku – jak papež říká – „exstatickou“. „Ex stare“ znamená „být mimo sebe“, vycházet ze sebe, žít, obětovat se pro druhého.

Tuto novou lásku přinesl do světa lidí a do praktického života Ježíš, vtělené Boží slovo - představil ji apoštolům a tehdejšímu světu svým pozemským životem. Touto láskou, která nebyla jen úzce duchovní, ale harmonicky spojovala ducha i hmotu, byla posvěcena, zušlechtěna a proměněna každá přirozená lidská láska.

Tuto lásku také Ježíš označil jako „své“ nebo „nové“ přikázání. Vrcholně byla zjevena v Ježíšově utrpení a smrti  na kříži. Ježíš ji dokonce skrze Ducha Svatého vlil do srdcí apoštolů. Tato láska proto spojila věřící v Krista v jedno hluboké společenství, ke kterému se chtěli připojovat i nevěřící. Tímto způsobem uvažování papež ukazuje základní důležitost takovéto lásky pro existenci křesťana i každého křesťanského společenství.

Ve druhé kapitole encykliky papež hovoří spíše o praktickém dopadu tohoto stylu lásky do života současné církve i společnosti. Velice aktuálně zdůrazňuje, že činnost církve se nevyčerpává jen v hlásání radostné zvěsti, Božího slova a slavení svátostí (jakkoli jsou obě poslání pro církev nesmírně důležitá), ale obojí musí doprovázet služba lásky – diakonie. Jednotlivé úkoly církve nelze od sebe oddělovat, jak o to i dnes usilují někteří politici při řešení vztahu církve a státu. Služebná křesťanská láska vstupuje do společnosti, které přináší prospěch – zejména v sociálním učení církve.

kardinál MILOSLAV VLK,
pražský arcibiskup

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou