Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Co dělat, když není z čeho platit hypotéku?

10. 3. 2009

Tisk

Vydání: 2009/11 Tělo jako zboží, 10.3.2009

Dostali jsme se do velké finanční nouze. Manžel, který podniká, byl dlouho nemocný a nyní se mu podnik zhroutil. Žijeme z mého malého platu, ale už není z čeho platit hypotéku. Máme zaplacenu víc než polovinu a teď nám nejspíš dům seberou. Jsme bezradní, nemáme kam jít. Je nějaké řešení?

Úvěry na pořízení nemovitosti bývají často největší investicí v našem životě. Podpisem úvěrové smlouvy se žadatel stává dlužníkem mnohdy na celý produktivní život. Je tedy nadmíru důležité vybrat optimální řešení a zamyslet se nad možnými riziky. Nejde o samotnou psychickou zátěž, opravdu mohou nastat chvíle, kdy nebude možné úvěr splácet. Na trhu je však bohatá nabídka pojištění, které možné výpadky příjmu řeší. Ať už v případě úrazu, nemoci či ztráty zaměstnání. Tyto možnosti jsou bohužel často podceňovány, přestože řada bank motivuje sjednání např. životního pojištění sníženou úrokovou sazbou. Jde obvykle o investici několika set korun měsíčně, za něž si klient nejen koupí klid, ale především předchází problémům se splácením či případné exekuci. Za základní a téměř povinnou „pojistku“ pokládám vytvoření si snadno dostupné „železné rezervy“ na šest měsíčních splátek úvěru. Ta může vyřešit mnohé a neznamená žádné náklady navíc.

ŘEŠIT PROBLÉMY VČAS!

Pokud se člověk přes veškerou snahu dostane do problémů, je důležité začít řešit věci včas. Nejdůležitější pravidlo zní: Komunikujte! Ještě dříve, než budete nuceni nezaplatit některou ze splátek, oznamte to bance a společně hledejte řešení. Můžete předejít negativnímu záznamu v registru dlužníků a označení za neplatiče. Ani poté, co jste již ve zpoždění se splácením, neztrácejte hlavu a komunikujte s bankou. Lze se dohodnout na odkladu splácení jistiny, či dokonce celé splátky, prodloužení splatnosti úvěru nebo přizvání spolu- dlužníka. Je ovšem důležité banku o zdroji problému informovat a mít zájem situaci řešit. Cílem banky není prodej vaší nemovitosti. Exekuce je až posledním krokem, kdy klient zcela odmítá spolupráci.

Zabavení majetku přichází na řadu až nakonec

V takovém případě banka postupuje pohledávku k vymáhání specializované firmě. Exekuci nařizuje až soud. Zpravidla je pak obstaven účet neplatiče, pokud je zde nějaká šance na plnění závazků. Zabavení majetku přichází na řadu až nakonec a je skutečně krajním případem, k jakému dochází jen výjimečně. Ale ani vystěhování a prodej nemovitosti nemusí být jediným a konečným řešením. V rámci protikrizových opatření navrhla v únoru Národní ekonomická rada vlády (NERV) změnu zákona o bankrotech, podle níž by banky mohly nemovitosti vlastnit a původním majitelům--neplatičům je pronajímat. Otázkou ovšem zůstává, jak se na tuto možnost budou banky dívat. Ty se obvykle nezabývají držbou a správou nemovitostí. Už kvůli zvýšené administrativní zátěži neočekávám, že by to pro bankovní domy byla zajímavá a vítaná možnost.

ALEŠ MASNER, finanční poradce

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou