Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Bavorský ekumenismus zbavený formalit

4. 9. 2006

Tisk

Vydání: 2006/36 Poslušnost vůči církevním autoritám, 4.9.2006

Lidé očekávají, že papež Benedikt XVI., aktivní příznivec mezináboženského dialogu, uskuteční během chystané návštěvy v Bavorsku něco ekumenicky podnětného. Rodná země Svatého otce patřila kdysi ke kolébkám rozkolu v západní církvi. Uvítal bych v této souvislosti víc informací, jaká je současná praxe vztahů mezi německými katolíky a protestanty.

Ekumenismus, jak ho mám možnost sledovat v bavorské diecézi Augsburg, pokročil v porovnání s ostatními zeměmi Evropy nesrovnatelně dál. Bez velkých proklamací. Uvědomujeme si, že sice nemůžeme opustit své pravdy víry, ale k užitku celé země můžeme, ba musíme aktivně spolupracovat. Styk mezi jednotlivými farnostmi i věřícími je celoroční a naprosto běžný. Mohu říci, že se navzájem dobře známe, osobně i teologicky, pomáháme si, sbližujeme stanoviska, společně využíváme pokroků vědy a současného technického rozvoje.
Ekumenický proces v Německu ovšem není otázkou posledních let. Započal již v závěru 19. století, kdy kancléř Bismarck prosadil společné vyučování na univerzitách. Na katolické bývá fakulta evangelíků a naopak. Mnoho desetiletí úzce a nezištně spolupracují i charity a diakonie. Ještě po druhé světové válce se nové křesťanské komunity (vzniklé přestěhováním nebo výstavbou) musely postarat o vybudování kostela, modlitebny. Dnes – pokud už v místě stojí vhodný objekt jiné církve – se obě strany dokáží ve většině případů domluvit a využívat jej společně. Beze svárů a nic neřešících věroučných hádek.

PAPEŽOVA OSOBNOST POMOHLA
K praktické spolupráci patří (stejně jako v České republice) péče katolíků i evangelíků o nemocné, uvězněné, o vojáky. Další příklady zmíním jen stručně, protože je jich opravdu mnoho. Od války například pokračují ekumenické modlitby za mír (Friedensgebet). Konají se každý týden střídavě v katolických a evangelických kostelích a zájem kupodivu neopadá – chodí na ně stále více lidí, hlavně mládeže. Každý měsíc dochází ke schůzkám členek svazů katolických a evangelických žen, něco podobného je i v mužské sekci Kolpingova díla. O mládež pečuje ekumenická obdoba skautingu (Deutsche Pfadfinderschaft) s různými sekcemi od života v přírodě přes kulturu až po náboženskou výchovu.
Těší nás, že už i mnoho evangelíků o slavnosti Těla a krve Páně zdobí své domy a také letos s námi řada z nich vyšla do eucharistického průvodu městem. Velmi krásné jsou také společné postní křížové cesty. Ty bývají každý pátek střídavě v našem a luteránském kostele. V posledních letech se pak slavným ekumenickým dnem stává Velký pátek. V nočních hodinách jde ulicemi při světle pochodní mlčenlivý průvod. Vychází z katolického a směřuje do evangelického chrámu. Křížovou cestu vždy vedou mladí, ale zúčastňuje se jí mnohasetčlenný dav všech generací.
Společná bývají také pravidelná setkání nad Biblí, která střídavě vedou duchovní obou vyznání. I to je velmi užitečné. Nejenže hlouběji poznáváme samotné Písmo, ale všichni duchovně rosteme také uvědoměním si složitostí jeho chápání jak různými církvemi, tak i sociálními skupinami lidí.
Není bez zajímavosti, že ekumenický vývoj v Bavorsku okamžikem zvolení Svatého otce Benedikta XVI. výrazně nabral na síle a opravdovosti. Nejednou slyšíme, jak i mnozí odloučení bratři začínají hrdě říkat „náš papež“. A že nyní cílevědomě omezují užívání slova protestant a raději se označují jen prostým titulem křesťan.
ROBERT MIKO


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou