Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Není to výsledek snahy, ale dar

29. 12. 2020

Tisk

Příjemné emoce, dobrá nálada, povahové vlastnosti nebo příznivé okolnosti života – na ničem z toho pravá radost nezávisí. Na čem tedy?

Vydání: 2021/1 Urbi et Orbi: Chovejme se jako bratři, 29.12.2020, Autor: Tereza Zavadilová

 
 
„My křesťané jsme často vše, jen ne radostní. Jako by na nás ležela tíha celého světa, který máme spasit, vše zvládnout a ani si nemůžeme postěžovat – jsme přeci křesťané,“ zamýšlí se plaský oblát P. Vlastimil Kadlec. V rozhovoru pak zdůrazňuje, že pravá radost je darem od Boha, nikoliv lidskou snahou vydobytý majetek. Ale smíme se vůbec radovat v srdci, zatímco celý svět trpí pandemií a lidé jsou sklíčeni strachem o život bližních?
Smíme, ba musíme. Apoštol Pavel nás vyzývá: „Stále se radujte!“ (1 Sol 5,16, srv. Flp 4,4). Jenže: „Jde radost nařídit?“ ptá se arciopat pražského břevnovského kláštera P. Prokop Siostrzonek OSB a pokračuje: „Vždyť my většinou chápeme radost jako podařené dovršení snahy.“ Pravá radost podle něj spočívá ve vědomí, že Bůh se o nás stará: „Bohu nejsme obtížní, i když vidí naši slabost a nedokonalost.“
Dále jsme se zeptali, jak radost vnímá P. Ladislav Heryán SDB, který ji šíří už od pohledu. „Pravou radostí je pro mě bohatství života v jeho různých formách. Ty všechny jsou pro mě projevem přítomnosti Boží, a jelikož na nich mohu mít účast, smím neustále tady a teď žít v Bohu,“ odpovídá salesián.
Ovšem nepleťme si pravou radost se zábavou. Jak kázal Mons. Tomáš Halík při liturgii nedávné neděle Gaudete (radostné): „Zábava rozptyluje, zatímco radost sjednocuje, a to s druhými i s Bohem.“ Radost při slavení svátků je podle něj „jen ‚aperitivem‘ Božího království – hostiny, na kterou jsme pozváni“.
Motiv radosti se také prolíná téměř všemi texty papeže Františka. Nejzřetelnější je to v jeho exhortaci nazvané Radost evangelia, která se od svého vydání v roce 2013 spontánně označuje jako „programový“ text Františkova pontifikátu. V tomto tématu ji přibližuje trvalý jáhen a proděkan českobudějovické Teologické fakulty Michal Opatrný.
Svatý otec v exhortaci mj. podotýká, že „ten, kdo předává radostnou zvěst, se nikdy nesmí tvářit, jako by se právě vrátil z pohřbu“. A při nedávné promluvě Anděl Páně papež kázal: „Čím blíže je nám Pán, tím větší máme radost; čím je vzdálenější, tím jsme smutnější… Mám radost z toho, že je mi Pán nablízku, že mě miluje a že mě vykoupil?“
Bůh jásá v těch, kdo slouží druhým
Rovněž Benedikt XVI. vysvětloval, že i ve světě, který je plný utrpení, je radost možná. V jedné ze svých promluv při Andělu Páně zdůraznil, že klíčem ke křesťanské radosti je služba. „Ano, radost vstupuje do srdce těch, kdo se dávají ke službě chudým. Bůh setrvává v těch, kteří takto milují, a jejich srdce jásá. Tomu ne vždy rozumíme, když se často snažíme ‚udělat‘ lidi šťastnými,“ podotkl. Ostatně o „malé“ radosti ze služby druhým lidem se v tématu dělí sekulární františkánka Věra Eliášková.
K radosti je zapotřebí společenství, jak připomíná P. Kadlec: „Skotský trinitární teolog 12. století Richard ze Svatého Viktora říkával, že na to, aby byl Bůh dobrý, musí být jeden; na to, aby byl láska, musí být dva; a na to, aby byl radost, musí být tři. Proto je Bůh trojice.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou