Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nenápadné centrum v lůně Krkonoš

16. 1. 2013

Tisk

Odepnete lyže, vypijete si kávu a zakončíte výlet modlitbou před svatostánkem. I tak může vypadat den strávený v Janských Lázních – pokud jste ubytováni v penzionu Marianum, diecézním centru královéhradecké diecéze.

Vydání: 2013/3 Příští prezident? Zeman, nebo Schwarzenberg, 16.1.2013, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

V podstřeší historické budovy Mariana se skutečně nachází kaple, která je pro hosty penzionu neustále otevřená. Možná i to dotváří klidnou, tichou atmosféru domu, již vyzdvihuje správce objektu Antonín Brtník. „Celý dům se nachází v klidné části městečka,“ upřesňuje správce. „Lidé, kteří žijí v rušném prostředí, si zde díky tomu skutečně odpočinou a načerpají nové síly.“
Přes sto let starý dům ve známém krkonošském lázeňském centru poskytuje veškeré pohodlí. Před několika lety byl kompletně zrekonstruován, předloni přibyly ještě podkrovní apartmán a dvě studia. Každý pokoj (některé z nich jsou bezbariérové) má vlastní sociální zařízení, televizi i internet, v apartmánech je k dispozici navíc kuchyňka. Jídelna a větší kuchyň pak patří ke společnému zázemí, stejně jako společenská místnost, bar či dětský koutek s hračkami a knihovnička.
Na velké zahradě si přijdou na své nejen děti (třeba na písku či prolézačce), ale také dospělí – ti zde mohou grilovat, zahrát si petanque anebo jen tak posedět v altánku a těšit se pohledem na překrásnou přírodu v okolí. A pokud po celém dni někde na sjezdovce oceníte trochu rozmazlování, můžete se ponořit do hotelové vířivky anebo si přímo v penzionu zajít na masáž.
Místo pro rodiny
Velkou část zdejších hostů představují věřící lidé. „Marianum ale neuzavírá dveře nikomu,“ zdůrazňuje správce Brtník. „Klienti jezdí z celé republiky i ze zahraničí. Svou nabídkou a zařízením přitahujeme především rodiny s dětmi a slušné lidi.“ Rodinám a seniorům nahrávají rovněž vstřícné ceny, které v Krkonoších zdaleka nejsou běžné, a samozřejmě množství rozmanitých aktivit v bezprostřední blízkosti penzionu. Na Černou horu, na jejímž úpatí Janské Lázně leží, vede dokonce kabinová lanovka, takže její vrchol snadno zdolají babičky i batolata a mohou se společně radovat z výhledu z vrcholové rozhledny.
Zaostřeno na děti
V obdobích mimo sezonu, tedy na jaře a na podzim, využívá diecéze penzion k duchovně zaměřeným pobytům, které se v „Jánkách“ pomalu stávají tradicí. „Královéhradecké diecézní centrum pro seniory tu pravidelně pořádá seniorská manželská setkání a další akce, navštěvují nás farní společenství rodin s dětmi, doprovázená knězem,“ vypočítává Antonín Brtník. „V létě se zde též opakovaně konají velmi oblíbené pobyty prarodičů s vnoučaty.“
Požehnáním malého lázeňského městečka je jeho relativní odlehlost od hlavních rekreačních center Krkonoš. Dostatek atraktivních příležitostí je přitom po ruce i za tak teplé zimy, jako je ta letošní. Jen pár kilometrů jízdy autem jsou zámky v Opočně, Vrchlabí nebo Ratibořicích, moderní akvapark ve Špindlerově Mlýně nebo známá bobová dráha v Peci pod Sněžkou.
Milovníci pohádek si nenechají ujít Pohádkovou stezku v Malé Úpě: jejími deseti zastaveními s krásnými výhledy návštěvníky provázejí pohádky spisovatelky Marie Kubátové a u každého z nich můžete s dětmi splnit jeden z jednoduchých poznávacích úkolů.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou