Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nejvíc zažijete právě u oltáře

2. 6. 2015

Tisk

Začínal jako šéf ministrantů v Ústí nad Orlicí. Dnes je v liturgii a protokolu pravou rukou kardinála Dominika Duky. Na zkušenost se službou ministrantů jsme se ptali jáhna VOJTĚCHA MÁTLA.

Vydání: 2015/23 Začaly evangelizační Dny víry, 2.6.2015, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma

Každému je od Pána Boha jinak dáno. Znám kluky, kteří ministrují ve čtyřech letech a jde jim to velmi dobře, a znám jiné, kterým je dvanáct patnáct let a velký pokrok neudělali. Mám dva malé synky a i na nich vidím, že je nebaví jen tak sedět v lavici a koukat. Snažil bych se proto pro každé dítě i dospívajícího v kostele vymyslet službu, i když by neministrovali. Každý ať je zapojen do slavení liturgie. Znám případy plného kostela, kde čtení, přímluvy, ministrování – zkrátka vše – dělá jeden člověk.
Možná už v pěti letech. Rozpozná to rodič, pan farář nebo vedoucí ministrantů.
Není na to univerzální návod. Záleží na knězi i farnosti. Osvědčily se mi ministrantské schůzky. Nejen chození na fotbal a do lesa, ale pánové se setkají v kostele a učí se pohybovat v liturgickém prostoru, vzdělávají se. O prázdninách jsme jezdili na týdenní pobyty. Vzdělávali se, trénovali a pak se teprve šlo na výlet nebo hrát fotbal. Účastníky jsme měli rozděleny do podle věku. Nejmenší se učili liturgické názvy, starší pak zacházení s kadidlem, kalichem, orientaci v misálu. A ti nejstarší už šli do hloubky liturgie. Učili se například lektorské službě, sepsat přímluvy k dané příležitosti nebo měli navrhnout, jak má vypadat improvizovaný presbytář. Takový kluk v patnácti letech byl pak hotový univerzální voják.
Nejlepší je, aby si kněz našel k sobě ceremonáře, kterému dá důvěru k vybudování a řízení ministrantského sboru. Někdo je musí pozvat a mluvit i s rodiči. Nemusí být dospělý. Už patnáctiletí pánové mohou být vhodnými kandidáty. Mladý a nadšený člověk může vychovat z ministrantů sebevědomé profesionály. Jako trenér v hokeji motivuje kluky, aby dobře hráli, musí podobně fungovat trenér ministrantů. Musí jim ukázat, že liturgie je něco ryzího, krásného a čistého a že zvládnout profesionálně jednotlivé úkoly je něco důstojného a prestižního. Je dobré udělat mezi kluky kariérní postup, aby začínali u zvonků, přecházeli ke kříži, svíčkám až ke kadidlu, misálu, čtení Božího slova až k ceremonářství.
Když se u oltáře motá pěti šestiletý kluk a snaží se vše udělat, jak nejlépe umí, je to roztomilé. Nepřipravený a dezorientovaný čtrnáctiletý výrostek na témže místě liturgii ruší. Žijeme roztěkaně a u oltáře by měl být řád, ne – jak říkají někteří – posvátný chaos. Při mši se modlíme, „ať žijeme v bezpečí před každým zmatkem“. To by mělo být součást ministrantského kréda. Bůh je zdroj vší harmonie a krásy a kde jinde než v liturgii, kde se člověk setkává s Bohem, by měl zažívat pokoj a harmonii. Dívat se hodinu na skupinu lidí, kteří o sebe zakopávají, překáží si a běhají pro věci, které zapomněli v sakristii – to určitě nebude to pravé.
Setkávám se s bohoslovci a kněžími, kteří nikdy neministrovali. Jsou to konvertité nebo pocházejí z farností, které zkrátka nejsou úplně živé. U oltáře jako kluci nikdy nezažili velikonoční třídení.
Je pochopitelné, že takový kněz si potom nemusí vědět s organizací liturgie rady. O to důležitější potom je, aby si přibral pomocníky: varhaníka, kostelníka a vedoucího ministrantů ustanovil ceremonářem.
Nabídnout faráři, že to vezme na sebe. Já i moji kamarádi jsme vyrostli z někdejší důvěry kněze, možnosti se realizovat, dostali jsme prostor pod jeho supervizí. Když to kněz nedokáže, měl by minimálně nebránit iniciativě.
Zkušenost praví, že nejvíc člověk zažije právě u oltáře. Měl jsem na Velký pátek v pražské katedrále jednoho ministranta středního věku. Sloužil poprvé v životě. Po obřadech přišel úplně dojatý, jak ho duchovně vtáhlo, že mohl ležet při prostraci u oltáře v úplné pokoře a myslet na Kristovo utrpení, na to, jací jsme bídáci.
Za to, co dělám, jsem vděčný a v podstatě každou mši svatou prožívám intenzivně. Výjimku tvoří velké slavnostní bohoslužby, které třeba přenáší televize. To se musím hodně soustředit. je třeba hlídat čas, protokol i bezpečnost, ale takových mší není za rok zaplať Pán Bůh mnoho. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou