Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nedejte na pomluvy, radí před volbami řeholníci

23. 1. 2018

Tisk

Do vrcholící prezidentské kampaně se zapojují i církve. Po katolických biskupech a zástupcích evangelické církve vydalo v pondělí společné prohlášení i na 15 řeholních představených.

Vydání: 2018/4 Papež v Amazonii: Jste naší pamětí, 23.1.2018, Autor: Tomáš Kutil

„Rozhodovat se máme na základě vystupování kandidátů, jejich názorů a na základě jejich dosavadního života. Buďme obezřetní k polopravdám a pomluvám,“ vyzývají voliče řeholní představení a pokračují konkrétně: „Pan Jiří Drahoš dává naději, že jako prezident vnese do naší společnosti důraz na skutečné obecné dobro postavené na pravdivosti a spravedlnosti a na úctě ke všem lidem, že bude prezidentem povzbuzujícím své spoluobčany k ušlechtilému jednání. Záleží jen na nás voličích, zda bude výsledkem voleb změna, kterou naše společnost potřebuje.“ Výzvu podepsali představení mužských i ženských řeholí včetně předsedy Konference vyšších představených mužských řeholí Prokopa Siostrzonka či exprovinciála dominikánů Benedikta Mohelníka. Je mezi nimi i želivský opat, provinciál kapucínů, augustiniánů či provinciální představená sester voršilek.
Celá Česká biskupská konference vyzývá k účasti ve volbách a modlitbám už od prvního kola voleb. Někteří biskupové nyní přidávají vlastní výzvy. „Nedejte na mnohé fámy a rádoby zaručené konspirační informace. Řiďte se spíše doporučením kandidáta, kterému jste důvěřovali a dali hlas v prvním kole,“ píše plzeňský biskup Tomáš Holub. „Na prezidentské standartě čteme nápis: Pravda vítězí. Vybírejme proto, prosím, hlavu státu podle toho, jak přistupuje k pravdě. Zda ji interpretuje pragmaticky jako pravdu svou, nebo jako pravdu, jež přesahuje zájmy konkrétních lidí a skupin, je platná z pohledu věčnosti,“ zdůrazňuje královéhradecký biskup Jan Vokál.
Vedení Českobratrské církve evangelické podpořilo Jiřího Drahoše. „Chceme prezidenta, který usiluje o slušnost a spravedlnost, zastává demokratické hodnoty a záleží mu na důstojnosti každého člověka. Přejeme si, aby naše země byla i v dalších letech součástí západního světa,“ zdůvodňují své rozhodnutí.
Pravda není prázdné slovo
Známý autor knih a biolog P. Marek Vácha na svém blogu na aktualne.cz upozornil, že podle něj není možné zastávat křesťanské hodnoty a volit přitom Miloše Zemana. „Pokud pro nás pravda, láska, zdvořilost a vzdělání ještě nejsou prázdná slova, ze dvou kandidátů, kteří jsou na výběr, zvolíme Jiřího Drahoše. Naprosto jednoznačně,“ píše P. Vácha.
Pomluvy o Jiřím Drahošovi rozšiřují v řetězových mailech a na internetu členové tzv. Byzantského katolického patriarchátu. K jejich působení se nyní vyjádřil arcibiskup Jan Graubner: „Jejich mnohé postoje nelze považovat za shodné s katolickou církví, ani za lidsky vyzrálé a rozumné. Katolická církev se od jejich aktivit distancuje,“ zdůrazňuje arcibiskup (celé prohlášení na str. 6 aktuálního KT).
Až do pátku je také možné se připojit k novéně za volbu prezidenta. Text modlitby lze nalézt i na webu cirkev.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou