Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Máme se bát obchodovat s Čínou?

23. 5. 2017

Tisk

Obrana lidských práv patřila od roku 1989 k základním pilířům české zahraniční politiky. Opustí ČR tento svůj kurs kvůli sporným ekonomickým výhodám?

Vydání: 2017/21 Jak prožít Noc kostelů?, 23.5.2017

Příloha: Perspektivy 21


ÚHEL POHLEDU Ivana Pilipa
Nejsou tak vzdálené časy, kdy byla Česká republika považována za zemi inspirující ty, kteří usilovali o obhajobu lidských práv ve svých zemích. Disidenti v Bělorusku či Tibetu, političtí vězni na Kubě, aktivisté v Rusku – ti všichni považovali Českou republiku za místo, kde nacházeli oporu a kde byli vítáni. V posledních letech se ale mnohé změnilo a jako častý cíl si Českou republiku vybírají představitelé Komunistické strany Číny a na ni napojení podnikatelé.
Na samotných politických a obchodních kontaktech s Čínou není nic špatného. Tato země je dnes druhým největším obchodním partnerem Evropské unie a o čínské investice, stejně jako čínský trh, se zajímají téměř všechny země světa i řada velkých firem. Většina těch rozvinutých ale sleduje kontakty s Čínou rovněž z pohledu množství rizik – zůstává obezřetná vůči politickému propojení obchodu a politiky v této zemi a většina západních zemí také neopomíná upozorňovat na to, že tamní stav lidských práv neodpovídá standardům svobodného světa, a požaduje v této oblasti změny.
Čína proměnila svůj ekonomický systém natolik zásadním způsobem, že je kapitalistickou ekonomikou a zemí s velmi rychlým ekonomickým růstem, po řadu let se blížícím 10 % ročně. Je to růst nesmírně rychlý, byť do značné míry ovlivněný velmi nízkou úrovní hospodářství, ze kterého tento vývoj startoval. Silné vládní zásahy do ekonomiky vyvolávají opakované obavy z možné krize, která by se mohla přelít do světového obchodu a zasáhnout další země. Stejně tak se opakují, zejména ze strany USA, výtky za netržní ovlivňování kurzu čínské měny, které znamená umělou podporu čínského exportu a poškozuje výrobce v jiných zemích.
Co zbylo z čínského komunismu?
Samostatnou otázkou zůstává, v čem vlastně spočívá současný čínský komunismus. Hospodářství je z velké části soukromé s řadou milionářů (a miliardářů), sociální jistoty většiny Číňanů jsou takřka nulové, stav životního prostředí alarmující, korupce všudypřítomná. Zdá se, že s tradicí komunistických stran pojí současné čínské komunisty téměř jediný, zato ovšem zcela podstatný cíl: udržet si moc za každou cenu, neumožnit v zemi svobodnou diskuzi a potlačovat všechny, kteří mají na směřování společnosti odlišný názor. V tomto směru zůstává KS Číny komunistickou skutečně důsledně.
Hospodářská politika žádné demokratické země by neměla tyto skutečnosti opomíjet. Proto také mnohé země – jako USA a Německo – udržují s Čínou velmi živé obchodní styky, ale zároveň zvažují kroky zajišťující ochranu některých oborů a sledují umělé zásahy čínské vlády do ekonomiky. Jiný je postoj řady chudších zemí v Africe či Latinské Americe, které čínské investice a vliv přijímají bez okolků a nijak neřeší řadu doprovodných jevů, které tyto investice provázejí. Jde zejména o neprůhledná výběrová řízení na dodavatele staveb, sociální dopady spojené například s nuceným přesunem obyvatel kvůli větším stavbám, dopady na životní prostředí a podobně. Do které z těchto dvou skupin by se měla zařadit Česká republika, by se zdálo být jasné – bohužel tomu tak ale není.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou