Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Návštěva papeže přišla Čechům vhod

9. 10. 2009

Tisk

Vydání: 2009/41 Ohlédnutí za návštěvou papeže, 9.10.2009

„V popředí stojí obsahy papežových promluv a zamýšlení nad významem jeho návštěvy, nikoli zprávy o dopravním chaosu a bezpečnostních opatřeních“ – všimla si v českých médiích Antje Dechertová, korespondentka německého vysílání Vatikánského rozhlasu. Pozoruhodné podle ní bylo, že papež si nijak nenárokoval uzavření česko-vatikánské smlouvy a že dvacet let po pádu komunismu nenavštívil Německo, ale Českou republiku, byť se jeho promluvy vztahovaly k celé Evropě. „Evropa je víc než jen světadílem. Je domovem!“ – to je slogan, který Dechertovou zaujal.
V Praze na ulicích sice nebyly příliš k vidění papežské vlaječky či transparenty, přesto televize, rozhlas i noviny věnovaly návštěvě mimořádnou pozornost. „Hlava katolické církve neudělala na veřejnosti krok, jenž nebyl přenášen v přímém přenosu,“ poznamenal deník Die Welt. Do toho zaznívaly debaty s experty, kteří se pokoušeli papežovy proslovy a kázání vysvětlovat a zařadit do souvislostí. Přitom papež svoji pastorální návštěvu vykonával v jedné z nejvíce sekularizovaných zemí světa – zdůraznil německý list. Svůj respekt mu prý nemohl upřít ani natolik liberálně orientovaný politik, jako je český prezident Václav Klaus.
„Dočasné zastavení jednání církve se státem o navrácení majetku je první hmatatelný úspěch papežské návštěvy v České republice, papež Benedikt XVI. vyzýval celou Evropu k návratu k jejím křesťanským kořenům,“ napsal Robert Mickens, redaktor britského týdeníku Tablet. Ten také své britské katolické čtenáře upozornil, že kostel Pražského Jezulátka, kde papež korunoval známou sošku, byl v 17. století konfiskován německým luteránům, a že jej tudíž lze považovat za „národní připomínku habsburské rekatolizace“. Snad proto prý téma rekatolizace papež zmínil i ve své závěrečné řeči na české půdě, kdy podtrhl potřebu ekumenického dialogu v zemi, která tolik trpěla náboženským rozdělením v době třicetileté války.
Americká katolická agentura CWNews referovala zase o „svatyni Pražského Jezulátka“ jako „o jednom z center přetrvávající víry“ v jinak silně sekulární české společnosti. Z papežovy úvodní řeči agentura zaznamenala, že české země byly v minulosti nejen místem setkávání rozdílných národů, tradic a kultur, ale také „bitevním polem, i když častěji mostem“. Svým americkým čtenářům pak agentura zprostředkovala též naléhání Benedikta XVI., aby čeští katolíci měli „ducha odvahy“ a dokázali se svými současníky sdílet nadčasové pravdy evangelia.
A proč si papež zvolil ke své návštěvě zrovna Českou republiku, která je podle statistik hned po Estonsku nejméně náboženskou zemí v Evropě? Na to odpovídal v Radiu Svobodná Evropa vatikánolog amerického původu Kishore Jayabalan: „Česká republika reprezentuje centrum evropského sekularismu, kde církev skutečně trpěla nejen pronásledováním, ale i lhostejností mezi svými vlastními členy. A tak pokud chce papež Benedikt XVI. znovu oživit evropské křesťanství, je Česká republika dokonalým místem, kde se k tomuto problému vyjádřit,“ tvrdí Jayabalan, který je sám konvertitou ke katolicismu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou