Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Naše radost má prozářit posmutnělý svět

29. 4. 2016

Tisk

Před šesti týdny jsme slavili ústřední tajemství víry, vzkříšení našeho Pána, a dnes prosíme, abychom velikonoční dobu prožívali ve stálém spojení s tímto Dárcem pravé radosti. Ta má provázet náš život v rodině, ve vztahu k bližním, ve světě práce, v politice i v uvažování o smyslu života.

Vydání: 2016/18 Sekretářem ČBK Stanislav Přibyl, 29.4.2016, Autor: P. MILOSLAV FIALA OPraem


Papež František denně opakuje, že náš svět se nejvíc potřebuje setkávat s velikonočně žijícími křesťany, aby se vzpamatoval ze závislosti na relativních, často pomyslných hodnotách a přijal naději, kterou může dát jedině Kristus.
Tím není řečeno, abychom při každé vhodné (i nevhodné) příležitosti druhé lacině utěšovali, ale aby z hloubi naší bytosti vyzařoval i beze slov pokoj podobný tomu, jaký přijali ve večeřadle první učedníci; Pán jim dal sílu k hlásání radostné zvěsti ve všech končinách světa. Ani my nejsme ušetřeni starostí a problémů a neznáme odpovědi na všechny otázky současného světa, ale víme, že i dnes se projevuje ve všem stvoření moc Otce, který neopouští a posiluje své věrné. Vidíme to i na rozkvetlé přírodě, která nám připomíná často skrytou krásu všeho, co se v pokoře sklání před Boží vůlí.
Prožíváme-li ve víře Kristovu stále přítomnou lásku, dostáváme sílu přijmout sami sebe i svět se všemi omezeními a zraněními, která se nedají jednoduše přemoci – vždyť každého z nás už dávno přijal a vykoupil i s našimi chybami a slabostmi Ježíš, přibitý na kříž, ale vzkříšený a stále žijící. Je vhodné se k tomuto tajemnému činu plnému obětavé, přátelské lásky v myšlenkách stále vracet a zakoušet jeho osvobozující účinky.
Tím se dostáváme k uvědomění si naší základní povinnosti, kterou jako křesťané máme: být připraveni ke stálému následování Krista, doslova kráčet v jeho stopách: nasazovat se pro všechno dobré a pravdivé, pomáhat druhým, především chudým a trpícím, nebát se prosazovat vhodným způsobem spravedlnost a nápravu křivd a vytvářet třeba malými, nenápadnými skutky novou společnost. Tento proces záchrany a ozdravění je nezbytně nutný už proto, že se současný svět až příliš podobá antickému Římu a jeho Pantheonu, velkému chrámu, v němž byla přítomna všechna božstva vytvořená pouze člověkem. Polyteistickou kulturu starověku překonalo křesťanství, které do chaotického světa vneslo Lásku, která přemáhá svět a jejíž účinky se projevují v životě toho, kdo v ni plně věří.
Apoštol Pavel nás vyzývá: Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Vaše ušlechtilost ať je známá všem lidem. Pán je blízko (Flp 4,4). Jedině tak jsme schopni vstoupit do kritického a plodného dialogu se současným světem, za který máme svůj díl odpovědnosti, a vnést do něho kvas evangelia. To ovšem vyžaduje vytvářet prostředí víry, modlitby, společenství lásky a duchovní zralosti v osvěžujícím a plodném duchu radostné zvěsti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou