Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Na české misii v Paraguayi natáčela TV Noe

7. 3. 2017

Tisk

V paraguayském pralese působí české misionářky. O jejich práci, indiánech i krásné krajině natáčel zkraje roku dokument P. LEOŠ RYŠKA SDB s týmem TV Noe. S KT se podělil o nejsilnější dojmy.

Vydání: 2017/10 Čas na postní obnovu, 7.3.2017, Autor: Alena Scheinostová



Centrum Božího milosrdenství v Areguà poblíž hlavního města Asunciónu založili bratři minorité, mezi nimi P. Marek Duda, který předtím sloužil v České republice. Ten tam buduje komunitu někdy i z lidí, které sebral z ulice a přivedl je k obrácení. A jelikož práce pořád přibývá, pozval před devíti lety do misií sestry z Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka. Jejich představenou je moje rodná sestra Františka Ryšková.
Především se starají o děti. Osady v okolí jsou velmi chudé a sestry do nich denně vyjíždějí autem – dovezou tam základní potraviny, vedou katechezi. Anebo naopak svážejí děti do centra, kde je odvšiví, umyjí, pomohou jim s učením. A hlavně s nimi nesou jejich těžkosti. Tamní rodiny jsou nesmírně chudé a zpravidla nejsou úplné. V minulé válce (před 140 lety) bylo zabito 90 % mužů a ti ostatní si navykli chovat se velmi nezodpovědně. Takže maminka má třeba deset dětí s několika tatínky.
Sestry se snaží vrátit rodinám důstojnost, pomohou jim postavit domek, zachránit je z nejhorší chudoby – hmotné i té duchovní. Tak vzniká kolem Centra komunita lidí, kteří se snaží žít s Bohem. Žijí jako jedna rodina, sestry a kněží jsou pro ně často maminkami a otci.
Naprostá většina Paraguayců jsou katolíci. Jsou zbožní – kam jsme přišli, byly kostely plné – ale často málo vytrvalí, protože mravní bída je tam velmi hluboká. Kromě neúplných rodin jsou zde velkým problémem drogy – ty se tam pěstují ve velkém, působí tam mafie a mnoho lidí je zapletených i do pašování. Další bolestí je prostituce. U cest vidíte děvčátka, třeba i desetiletá, která se nabízejí za cenu chleba.
Ano, a je krásné, jak jsou čeští dobrodinci štědří. Před časem jsme v televizi Noe vyrobili o misii dokument „Zázrak v pralese“ a v něm zveřejnili konto sester. Vzápětí se na misii mohla postavit nová budova pastoračního centra pro děti a ještě se z darů platí další podpora vzdělávání. Čeští dárci tak pomáhají těm nejpotřebnějším důstojně žít a uzdravovat to, co bolí nejvíc. Před dokončením je v Centru také bazilika Božího milosrdenství, která vyrostla jen díky dárcům.
Ten je opravdu malý. Má ale svoji zvláštnost: lidé tam nepřetržitě adorují před Nejsvětější svátostí. Viděli jsme i v noci přicházet rodiny, které v kostele strávily čas v modlitbách až do rána. Eucharistická úcta je tam velmi rozšířená a silná.
Země je nádherná, až se tají dech. Měli jsme s sebou i dron, díky němuž máme hodiny leteckých záběrů.
Dokumentů bude několik. První „Vodopád milosrdenství“ přinese sérii příběhů z misijního centra. Ten chceme vysílat už o těchto Velikonocích. Druhý bude o oblasti Gran Chaco – zapomenutém světě na severu Paraguaye.
Navštívili jsme vodopády Iguazú na hranicích s Brazílií a Argentinou, kde se natáčel film „Misie“ o jezuitských redukcích (autonomních indiánských obcích zřízených jezuity v 17. a 18. stol. – pozn. red.). Místní se o tuto část své historie zajímají poměrně čerstvě a teprve nedávno začali ruiny chránit. Každé redukci se chceme věnovat samostatně a diváci televize Noe i tyto dokumenty brzo uvidí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou