Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Michaela Freiová: Manželství = škola pro manažerky

4. 4. 2006

Tisk

Narodila se v Praze koncem 2. světové války. Je manželkou Václava Freie a dcerou Josefa Myslivce - právníka, byzantologa a katolického aktivisty. Za komunismu nesměla studovat, aktivně se podílela na katolickém samizdatu. V roce 1992 byla zvolena poslankyní federálního parlamentu. Poté pracovala v Občanském institutu a v roce 2002 začala pracovat na informačním serveru Res Claritatis. Vychovala tři syny.

Vydání: 2006/14 Za dobrotu na žebrotu, 4.4.2006, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

MICHAELA FREIOVÁ

Ano, to jsem nesměla. V šestnácti letech jsem nastoupila do práce a prošla celou řadou pracovišť. Pracovala jsem ve zdravotnictví, poznala jsem spoustu lidí a vystřídala velmi různá prostředí. Stále jsem se snažila něco studovat alespoň na koleně, dělala jsem jazyky a podobně. V ekumenickém semináři v Jirchářích jsem se seznámila se svým budoucím mužem. Díky otci jsem měla možnost setkat se s věřícím prostředím, celou řadou lidí a problémů. Vždy jsem měla oporu v jistotě, že naše orientace je správná, i když to naše rodina těžce odnesla.

Vychovávala jste tři syny a - na tu dobu nezvykle – jste s nimi zůstala dlouhá léta doma. Jak na tu dobu vzpomínáte?

S dětmi jsem byla doma 11 let. Vzhledem k dnešním teoriím o seberealizaci ženy bych řekla, že to byla doba pro mě velice plodná. Role matky pomáhá plně rozvíjet osobnost, a to i po stránce intelektuální. Učí ženu manažerským schopnostem. Nikdy bych nezvládla tolik úkolů po převratu, kdybych neměla praxi z péče o tři děti a rozvrhování jejich času do různých kroužků a činností. To jsou věci, které jsou značně namáhavé, ale na druhou stranu hodně rozvíjejí osobnost. Využívala jsem pro sebe různých mezičasů k tomu, abych si přečetla a nastudovala věci, které mě zajímaly. Značná část mých knih je například zapatlána od písku – čas četby, když mé děti plácaly bábovičky.

Převratem v roce 1989 se před vámi konečně otevřela možnost svobodně pracovat. Čím jste začala?

Konečně jsem vystudovala vysokou školu. Promovala jsem v okamžiku, kdy již naši synové měli vysokoškolské studium za sebou. Vrhla jsem se zároveň do politiky. Nejdříve jsem působila jako zmocněnec pro uprchlíky při federální vládě a byla jsem zvolená do federálního parlamentu. Pak jsem se stala členkou Občanského institutu, kde jsem působila až do svého odchodu do důchodu v roce 2005. Zde jsem rozvinula program 'Rodinné hodnoty', který se zabývá postavením rodiny ve společnosti. A v posledních letech jsme s manželem dostali úkol, který je pro nás velmi inspirativní, a sice práci na serveru Res Claritatis. Nyní vychází již také jeho tištěná verze RC Monitor.

Ne, z kádrových důvodů jsem bylveden jako vědecká síla. Ale přesto jsem většinou přednášel, psal učebnice a zkoušel - i u státnic a rigoróz. Mezitím jsem různým způsobem působil v církvi. Od roku 1968 jsem krátcepůsobil v Katolických novinách a potom také v samizdatu. Spolu s manželkou - ale například i s přáteli přírodovědci – jsme pracovali na časopisu Universum.

Najít si čas? Zčásti to byl spíš svátek, už jen společné vycházky o víkendech. Velká část rodinného provozu zůstávala ovšem na Michaele, ale tím jsem zase byl hochům vzácný. Pamatuji se na výkřiky „Táta pišej!“. Pak jsme se různě s manželkou doplňovali, v úvodu do života s církví manželka víc zpěvem, já víc biblicky. Až ona mi dnes také připomněla, že jsem v sobotu brával všechny kluky na procházku, aby měla studijní půlden. Snad smím říci, že se nám slušně dařilo různé úkoly doby v rodině skloubit, včetně skládání kopií samizdatů, a to nás zase všechny stmelovalo.

A pro mne jako člověka zaměřeného knižně a teoreticky, i v teologii, bylo manželství a život v rodině obohacením o zanedbané dimenze, jako je umění a historie. Do toho vlastně patřil i ekumenický seminář v Jirchářích, nepravděpodobný ostrůvek svobodné diskuse, kde jsme se s manželkou seznámili.

Jsem již patnáct let v důchodu, nyní méně pohyblivý, přispívám do Perspektiv a Universa, ale například stále ještě překládám. Pro OIKOYMENH (Richovu Etiku hospodářství I, z němčiny), pro Vyšehrad (Ženu v době katedrál od R. Pernoudové, z francouzštiny) a podobně. Poslední dobou pro zpravodajství Res Claritatis i z italštiny. V tom se s manželkou velmi dobře jazykově doplňujeme.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou