Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Mám v šuplíku hodně krásných dopisů

1. 4. 2008

Tisk

Vydání: 2008/14 Jak prožít stáří aktivně, 1.4.2008, Autor: Dagmar Volencová

Lidé z nevládních organizací ji většinou neznají jménem – paní Věře Šormové se zkrátka říká „pletací babička“. Je téměř k nevíře, že je ročník 1920.

Proč vás napadlo zásobovat pletenými výrobky lidi v Grozném či v Afghánistánu?

V roce 2000, kdy novinářka Petra Procházková založila v Grozném domeček pro sirotky (Berkat – pozn. red.), jsem četla v jednom jejím novinovém článku, že dětičky se musely vracet na noc zpátky do rozvalin, protože stojící dům byl terčem. Vzpomněla jsem si, jak jsem jela v roce 1946 v noci rozbombardovaným Německem do Francie, a představila jsem si, jaká musí být dětem v těch rozvalinách zima a jaký mají strach...

Jak se vám podařilo myšlenku pomoci uskutečnit?
Měla jsem hromadu klubíček ještě z války, živila jsem se tehdy pletením, a tak jsem začala štrikovat rukavičky, ponožky... Ale jak je pak dostat do Čečny? To vám bylo telefonátů! Až mi někdo řekl: „Vždyť paní Procházková je v Praze!“ A zase jsem telefonovala, než jsem ji našla. „Kolik je vás v domečku?“ ptala jsem se jí. Prý padesát. Pustila jsem se do pletení a v duchu úsloví „líná huba, holé neštěstí“ jsem získávala klubíčka od lidí. Panečku, brzy jsem měla padesát párů, ale Petra byla pryč! Adresu jsem žádnou neměla. Tak volám do společnosti Člověk v tísni a tam byli ochotni, že si pro věci přijedou, já jsem ale raději zapřáhla svoji dceru a krabici popsanou na všech stranách Berkat, Berkat jsme jim dovezli přímo do kanceláře. Pak jsem někde v novinách zase četla, že tam pomáhá i Česká katolická charita – a tak jsem se obrátila na ně. Už osmý rok putují zásilky prostřednictvím těch, kteří mi mohou pomoci.

K takovému životnímu postoji – pomáhat druhým – vás vedli rodiče?
Můj tatínek, co neprokouřil, to rozdal. Maminka jako děvče pomáhala babičce za 1. světové války tři měsíce ošetřovat nemocné v cholerovém baráku v Osvětimi. Maminka pak v pomáhání pokračovala, a to je moje největší dědictví po ní, žádné šperky. Ale ona byla na rozdíl ode mne pořádná – měla zvlášť složenky pro Deylův ústav, Jedličkův ústav, Červený kříž... Když se dozvěděla, že v Rumunsku jsou povodně, už mě posílala na rumunské velvyslanectví s penězi. A já zase, když byly povodně na Moravě v roce 1997, vzala jsem s dcerou peřiny, deky a šly jsme do Charity.
Pořád se mluvilo jenom o Troubkách. Rozzlobila jsem se: Troubky, Troubky.. a co Bochoř? Napsala jsem do Bochoře: Dejte mi adresu nějakých starých lidí, kteří přišli o majetek... Byli to Kolečkářovi. Už jsem u nich byla na návštěvě. Mají znovu postaveno a prý mám nahoře „cimérku“. S paní Kolečkářovou si posíláme dárky – jednou mi poslali slivovici, jindy med a já jsem jí zase uštrikovala velikánský pléd. Mám v šuplíku hodně dopisů. Tenhle krásný je třeba z dětského domova v Nemyšli u Tábora: „...zařadila jste se mezi první sponzory“ – psali mi v roce 1992. Dokud to šlo, za dětmi jsem jezdila.

V Čečensku také podporujete konkrétní rodiny? I finančně?
Dlouhou dobu jsem podporovala jednu rodinu, ale asi se odstěhovala. Zmizeli. Koordinátorka z rehabilitačního centra v Grozném mi napsala, že má pro mě „krasavici“ – a poslala mi fotku tlusťoučké holčičky s nemocným srdíčkem. Operovat ji můžou, až se srdíčko zvětší. Peníze, které posílám, jí proto maminka ukládá.
Loni byly v Praze ženy z Grozného, a když se u mne objevily, měla jsem velkou radost. Od spousty známých jsem pak slyšela: Podporuješ teroristy! Když se odehrávala tragédie v beslanské škole, měla jsem i takové telefonáty. Říkala jsem těm lidem: „Zuzana Baudyšová (ředitelka Nadace Naše dítě, pozn. red.) se například stará o dítě alkoholika, které se narodilo třeba z náhody, alkoholu, málokdy z lásky. A kdo se postará o čečenské děti, které za válku taky nemůžou?“ Mne v té souvislosti vždy napadne věta norského spisovatele Trygve Gulbranssena – říká ji panna Dorthea starému lakomci Dagovi : „Není jiné cesty než milosrdenství.“


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou