Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Malé děti u počítače z pohledu psychiatra

5. 9. 2012

Tisk

Vydání: 2012/36 Plavba za vědomostmi odstartovala, 5.9.2012

Příloha: Doma

Děti jsou zrovna ukňourané, nudí se a vy si nutně potřebujete vyřídit telefonát nebo vyžehlit hromadu prádla, která na vás už několikátý týden padá. Nebo v klidu uvařit oběd. Posadíte potomka k počítači, pustíte Youtube a užíváte si chvíli blaženého ticha a klidu na práci. Je to ale v pořádku? Nejen o tom jsme si povídali s primářem mužského oddělení závislostí psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Karlem Nešporem.

 

Je pravdou a je správné, že posazujeme děti k počítači, když od nich chceme mít klid?

Počítač ani televize nejsou chůvy. Počítače mohou být sice užitečné, ale mohou i ohrožovat zdravý vývoj dítěte. Měli bychom brát v úvahu zejména následující okolnosti: věk dítěte, čemu se u počítače věnuje, a množství času, který takto tráví. Výhody počítačové gramotnosti převáží, pokud je potomek v tomto směru dobře veden zkušeným dospělým. Nevýhody pak vystoupí do popředí právě za situace, kdy je potomek k počítači soustavně odkládán. Jedná se zde hlavně o nedostatek sociálních dovedností při komunikaci tváří v tvář nebo o přílišnou stimulaci záplavou barev, zvuků a blikajícího světla, což může vést k vyčerpání a poruchám soustředění. Navíc souvisí nadměrné sezení s vytvářením nezdravých návyků. Další rizika se týkají toho, čemu se dítě u počítače věnuje – například řada počítačových her má násilný charakter a ohrožuje etický vývoj dítěte i jeho systém hodnot.

 Jaký je trend – v kolika letech dnes rodiče posazují děti před počítač?

Přesná čísla v naší populaci nemám k dispozici. Ale v čem se odborníci shodují, je skutečnost, že počítače i televize jsou pro děti do tří let nevhodné.

 Slyšela jsem trefný postřeh, že dnešní děti si ještě neumí zavázat tkaničky od bot, ale s počítačem už pracují bravurně. Je to dobré?

Hodně záleží na tom, co dítě u počítače dělá a kolik času tam prosedí. Tělo i psychika dětí a dospívajících nutně potřebují fyzickou aktivitu. Umět pracovat s počítačem je užitečné, ale umět si zavázat tkaničky a dostatečně se pohybovat v přírodě je ještě prospěšnější.

 Doba strávená u počítače se u dětí obvykle postupně zvyšuje. Dá se říct, kolik je maximum za den?

V této souvislosti se hovoří o „obrazovkovém čase“, což znamená součet času stráveného sezením u počítače i televize. Podle Americké asociace dětských lékařů by neměl obrazovkový čas u malých dětí přesáhnout dvě hodiny denně. Později to může být více, ale dlouhé sezení škodí i dospělým, natož potomkům. Proto je správné dělat třeba po patnácti minutách krátké přestávky. Během nich můžeme něco uklidit, trochu se potáhnout, chodit atd.

 Může u potomka vzniknout i závislost na počítači, když ho rodič nezačne včas a správně korigovat?

O závislost v pravém slova smyslu se nejedná, ale někteří lidé se ve vztahu k počítačům chovají vskutku nerozumně, což škodí jejich zdraví i okolí. Je pravda, že člověk, který umí slušně pracovat s počítačem, dnes sežene snáze zaměstnání v mnoha oborech. Jestli ale zanedbává své povinnosti a v pracovní době si hraje videohry, může o práci také rychle přijít.

 Na co si mají rodiče dávat pozor, když už děti umějí zadávat webové adresy? Jak je vést, aby věděly, kam nemůžou vstupovat, a nakolik jim to vysvětlovat?

Nejde jen o vysvětlování, ale také o nastavení jasných pravidel, za jejichž porušení by měly nastat předvídatelné a přiměřené sankce. Někdy se hovoří o tvrdé lásce, ale je třeba na určitých věcech trvat. Je to podobné jako při prevenci problémů působených alkoholem, drogami a hazardem.

Především je však třeba mít na paměti, že dítě by se mělo rozvíjet rovnoměrně, což zahrnuje mimo jiné přiměřenou tělesnou kondici, citový a duchovní život i sociální dovednosti. Tomu je třeba přizpůsobit jeho životní styl. I kdyby se mu to nemuselo vždy líbit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou