Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Madonu obdivovali lidé na Výstavišti

24. 1. 2017

Tisk

Stánek církevní turistiky na veletrhu Regiontour 2017 zdobila socha dívenky se sepjatýma rukama, kopie gotické Madony z Vranova.

Vydání: 2017/4 Přísaha na dvě Bible, 24.1.2017, Autor: Václav Štaud

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze


„Každý rok nabízíme v naší expozici nějaký ústřední symbol, který přitáhne pozornost a otevře srdce kolemjdoucích,“ říká Zlata Keprtová, která má na brněnském biskupství na starosti právě církevní turistiku. „Na Vranov u Brna, kde je i krásná příroda, přichází každý rok tisíce lidí. I když ne všichni hledají Boha, je dobrým zvykem zastavit se v poutním chrámě a alespoň pohledem pozdravit milostnou sochu z hlavního oltáře. Tady na Výstavišti ji mohli všichni vidět poprvé úplně zblízka. Před chvílí se mě ptala jedna žena: ‚Proč této Marii chybí děťátko?‘ Odpověděla jsem, že vranovský kostel je zasvěcený Narození Panny Marie, a tak Madona je zde ještě sama dítětem. A pak jsme si chvíli vyprávěly o dětech i o Bohu,“ dodává Zlata Keprtová zážitek z turistického veletrhu, který proběhl minulý týden.
„Také nevěřící turisté chtějí poznat křesťanské kořeny, tedy to, z čeho vyrůstá naše kultura,“ uvedl na setkání s novináři brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Konstatoval, že jen v brněnské diecézi se nachází na osm desítek poutních míst, z toho téměř polovina je mariánských.
Církevní stánek prezentoval pestrý výběr českých a moravských poutních míst, kostelů, klášterů a dalších duchovních zajímavostí, často i s možností ubytování. Zvláštní místo ve veletržní expozici měly pražská arcidiecéze, biskupství litoměřické, českobudějovické a ostravsko-opavské. Ostravané sem poprvé přivedli také zástupce sousední diecéze se sídlem v Opoli, kteří zvali české návštěvníky do památných míst polského Slezska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou