Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Křesťanství na turné

17. 4. 2013

Tisk

Koncert americké křesťanské kapely nebo svědectví člověka, kterého zachránil sir Nicholas Winton před nacisty. Nejen to zažili minulý týden plzeňští studenti. Na tři tamní školy totiž zavítala Exit Tour.

Vydání: 2013/16 Křesťanství na turné, 17.4.2013, Autor: Tomáš Kutil

„Impulzem ke vzniku Exit Tour byl televizní seriál Exit 316, který se zabýval tématy spojenými s životem mládeže a snažil se ukázat, že život s Bohem a jeho hledání je pro dnešního mladého člověka adekvátní a plnohodnotná cesta,“ vysvětluje Tomáš Samiec, vedoucí projektu Exit 316. Když seriál opustil obrazovky ČT, organizátoři přemýšleli, jak se k mladým lidem dostat přímo. Nakonec se rozhodli využít školy. „V jednom městě strávíme vždy týden a navštívíme přitom zhruba tři školy,“ popisuje Samiec. Projekt podle něj stojí na třech pilířích: spolupráci s křesťanskou rockovou kapelou, preventivních přednáškách na aktuální témata a spolupráci s místními církvemi.

A jak taková Exit Tour na škole vypadá? Ráno ji zahájí moderovaná show s kapelou určená všem studentům. Poté následují přednášky, z nichž si každý student může vybrat, na témata, jako jsou láska a sexualita z křesťanského pohledu, partnerství a vztahy, rizika médií a sociálních sítí a mnoho dalších. Studenti jsou též zvaní na závěrečný páteční večerní koncert kapely, který se koná vždy v nějakém místním klubu. Tam pak zazní i svědectví o životě s Bohem a jsou zdarma k dispozici Bible.

Minulý týden takto Exit Tour zavítala na Církevní gymnázium v Plzni. „Studenti reagovali velmi pozitivně, říkali mi, že je to velmi zaujalo. Pro své působení na škole to beru jako velkou pomoc,“ prozrazuje školní kaplan P. Robert Bergman. „Tématům a patologickým jevům, o nichž se na přednáškách mluvilo, se samozřejmě věnujeme průběžně, ale tato forma byla pro studenty opravdu dobrá,“ doplňuje P. Bergman, jenž byl nadšen především příspěvkem Tomáše Řeháka nazvaným „Sex, Aids a vztahy“.

S Exit Tourem se setkalo už přes 40 tisíc studentů ve více než 130 školách. Zatím především v ČR, ale projekt čas od času zamíří i na Slovensko či do Polska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou