Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Komunikace spojuje i rozděluje

30. 6. 2015

Tisk

Na nedávném setkání tiskových mluvčích evropských biskupských konferencí v Praze promluvil také nositel tohoto úřadu ve Vatikánu P. Federico Lombardi SJ.

Vydání: 2015/27 Putování za sv. Cyrilem a Metodějem, 30.6.2015, Autor: Alena Scheinostová

Církev nyní čeká řada velkých událostí, kterou otevřelo vydání Františkovy encykliky o vztahu k životnímu prostředí Laudato si‘. Budou následovat velké papežovy cesty do Afriky a Latinské i Severní Ameriky s návštěvou parlamentu USA, debatou v sídle OSN či zastávkou na Kubě. Tyto události jsou již předem ostře sledovány a vážou se k nim velká očekávání. Napřímí papežská návštěva vztahy mezi církví a kubánským režimem? Pomůže věřícím na Kubě? O čem František promluví v americké sněmovně? Zájem celého světa o tato poselství papeže Františka je značný. Mohutná očekávání provázejí též nadcházející synodu o rodině, a to zejména mezi věřícími. Synoda se má vyslovit k problémům rodin v dnešním světě a vyjádřit její fundamentální roli ve společnosti. To je myšlenka, již je třeba sdělovat, vysvětlovat, ale i zasazovat se o co nejlepší postoj církevního společenství k rodině tváří v tvář problémům každodenního života.
Zapadnout by nemělo ani blížící se Jubileum milosrdenství.
Ti, kdo v církvi komunikují, se mohou vždycky zlepšovat a vždy komunikovat lépe, ať už se to týká nových technologických možností, nebo obecně měnící se a vyvíjející kultury komunikace. Musíme se učit s upřímným zájmem, chutí i otevřeností vstřebávat nové způsoby, abychom mohli oslovovat všechny ty, kdo hledají naději, orientaci v životě – abychom mohli předávat zvěst, že Spasitel přišel.
Podle mě je třeba používat vše, co může být užitečné k oslovování, co pomůže přiblížit se k člověku a předat mu evangelní zprávu. Sociální sítě, které umožňují sdílet nejen informace, ale i zážitky či zkušenosti, jsou pro jistou vrstvu společnosti nesmírně důležité, zvláště pro mladé lidi, a stále se zdokonalují a rozvíjejí. Ale v církvi je třeba počítat s tím, že se lidé pohybují v rozmanitých prostředích a situacích.
Ostatně jsou tu zase jiné země, kde církev také musí hovořit a kde se pohybujeme ve zcela jiných souvislostech. Například v chudé Eritreji nebo Etiopii probíhá mediální práce diametrálně odlišně.
Jde o obojí. Komunikovat, to znamená nejen předávat určitou zprávu, ale především navazovat kontakt s jinou osobou. A to, co děláme ve společenství církve, je „communio“ – společenství skrze „communicatio“, tedy komunikaci. Díky informacím tak můžeme být ve společenství třeba se vzdálenou Latinskou Amerikou. Dozvídáme se, s jakými problémy se tam potýkají, jak žijí, co se u nich odehrává – a tyto informace nám zároveň umožňují být jedna rodina, udržet mezi sebou vztah, podílet se na společné naději, být si navzájem svědky víry.
Ano, v konečném výsledku je tu tento rozdíl. Křesťané by ve svých novinách, rozhlasu, televizi či na internetu měli používat informace k tomu, aby s ostatními vstupovali do společenství: do vztahu založeného na důvěře a dialogu, který buduje mír a harmonii v církvi i v lidské společnosti jako celku. Světská média často používají komunikaci k jiným účelům. Buď s nejlepšími úmysly předávají objektivní informace, hledají pravdu – a to je potom skvělé. Jiní však média používají k prosazování subjektivních zájmů, manipulaci, politickým hrám. Komunikace spojuje, jenže může i rozdělovat. Podávání nestranných, pravdivých informací patří do světských i křesťanských médií a věřící i nevěřící novinář může odvádět dobrou práci. My křesťané bychom však zároveň měli využít možnost vytvářet přes média komunitu lásky a respektu – to je úkolem celé církve.
Víte, pořád jsme jen „lidé putující“ (smích). Ale vážně. Stále je co dohánět a dokonalí nebudeme nikdy. Každá země navíc před křesťanské novináře a další lidi, kteří mají na starost komunikaci církve a v církvi, staví specifická omezení. V postkomunistických státech se nejednou potýkáte s určitou netečností k duchovním tématům, jinde zase bují materialismus nejhrubšího zrna a lidé nejsou schopni myslet jinak než individualisticky. Nedá se říci, že ti či oni by to měli snazší. Musíme však brát z těch možností, které máme. A vy ve střední Evropě máte oproti jiným krajům výhodu svobody tisku i svobody vyznání, což je velmi pozitivní věc. A témata papeže Františka, jako ohled na lidi chudé, přehlížené, na okraji, osoby žijící v materiální i duchovní bídě, to jsou fenomény, jež si zaslouží pozornost v kterékoli situaci.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou