Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Kněžna, která byla „lidu milá“

4. 9. 2018

Tisk

Milé děti, znáte nějakou Lídu, Lidušku, Ludmilku, Lidku… anebo se tak dokonce jmenujete? Pak nejspíš víte, že svatá Ludmila má svátek 16. září. A to už je docela brzy.

Vydání: 2018/36 Církevní školy na vzestupu, 4.9.2018, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma


Představte si, že jméno Ludmila u nás má okolo 73 000 lidí. To je skoro jako celý Zlín, Kladno nebo Karviná. Ale kdo vlastně byla ta Ludmila, podle níž se všechny ty holčičky, maminky, babičky a prababičky jmenují? Možná víte, že to byla babička svatého Václava a že má sochu po jeho pravé ruce nahoře na pražském Václavském náměstí.
Ale jak se to vlastně stalo, že je svatá, dokonce první česká svatá? A co vůbec dělala, než byla babičkou? Zkusme si povyprávět její příběh.
V době, kdy žila, tedy na přelomu 9. a 10. století, mívali lidé kratší život než dnes, v průměru asi tak třicet let. Doktoři tady ještě nebyli (například zuby trhal kovář), lidé jedli téměř jen to, co si vypěstovali. V malých chatrčích bydleli lidi i zvířata dohromady. Dokonce ani nebyly ulice nebo třeba chodníky, jak je známe dnes. A tak i když žila Ludmila na hradě, neměla život úplně pohodlný. Byla tam zima, málo světla (svítilo se olejovými lampami nebo loučemi). Neexistovaly skříně. A postele také nebyly zdaleka tak měkké, jak je známe my. Vlastně se spalo jen na takových dřevěných truhlách. Nejspíš se jí žilo mnohem hůř než nám teď. A to byla kněžna!
Ve čtrnácti se vdala
A tahle Ludmila byla ve svých asi čtrnácti nebo patnácti letech poslaná na hrad knížete Bořivoje I., aby se stala jeho ženou. Dříve to takhle bylo běžné. Bylo to asi v roce 874. Už o rok později se jim narodil první syn, Spytihněv. To měl být následník trůnu. Během čtrnácti let manželství měli Bořivoj a Ludmila dohromady šest dětí: tři syny a tři dcery. Nedivte se. Bylo normální mít hodně dětí.
V naší zemi tehdy lidé nechodili do kostela – vlastně tady ani žádné kostely nebyly. Měli prapodivné obřady a věřili ve více bohů. Báli se zlých duchů, skřítků a různých bytostí. O Bohu, Pánu Ježíši a Panně Marii toho moc nevěděli. Ale něco přece jen trochu ano: někteří se postupně dozvídali o tom, co pro nás Pán Ježíš udělal, a říkali to ostatním. A právě proto přišli na Moravu Cyril a Metoděj a začali říkat lidem, jak to vlastně bylo. Od té doby se i u nás šířila Boží radostná zpráva docela rychle. Mezi panovníky i mezi chudými.
Podle toho, co se píše v Kristiánově legendě z konce 10. století, se o křesťanství dozvěděl kníže Bořivoj, když byl na návštěvě u knížete Svatopluka na Moravě. Dokonce se v té legendě píše, že Bořivoj nesměl sedět u jednoho stolu se Svatoplukem, protože byl nevěřící – a musel obědvat na zemi. To ale nejspíš nebyl důvod, proč se Bořivoj nechal pokřtít. Když o Pánu Ježíši slyšel, stačilo mu málo a hned chtěl být pokřtěn.
Brzy se o Pánu Ježíši dozvěděla také Ludmila. Některé legendy říkají, že ji pokřtil právě svatý Metoděj. Jisté to není, ale jisté je, že setkání s Pánem Ježíšem Bořivoje a Ludmilu úplně proměnilo. Začali stavět kostely, zvát do Čech kněze, Ludmila se začala starat o chudé, opuštěné a nemocné a pomáhala jim. Nejraději by na víru obrátili celou zemi. Ale to se některým nelíbilo. A začali se prát a válčit. V zemi byl nepokoj.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou