Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Když je mladík oslovován 'otče'

9. 9. 2004

Tisk

Vydání: 2004/5 Ďábel, 9.9.2004, Autor: Antonín Hošťálek

ROZHOVOR S PSYCHOLOŽKOU O KNĚŽSTVÍ A CESTĚ KE ZRALOSTI
Na konferenci Zdravotník-křesťan v dnešní nemocnici v Brně, o níž jsme informovali v minulém čísle, vzbudila pozornost přednáška psycholožky Bohumily Baštecké s názvem 'Může křesťan vyhořet?' Jedním z jejích témat je také psychická a lidská zralost kněží a kandidátů kněžství.


Duchovní má být učitelem, protože káže Boží slovo, knězem - udílí svátosti, pastýřem, který vede Boží lid. Není to na mladého kněze příliš?
Z pohledu laika - tedy mě - je to docela břímě. Kněz se ho může chopit jako předepsané role, nebo k jeho obsahu dozrát. Což je zajímavé napětí, protože psychologie umísťuje zralost spíše do druhé poloviny života. Jde tedy o podobnou věc jako u mladých psychologů: jak dopřát osobnosti čas a možnosti ke zrání a jak učit osobnost, aby coby nezralá mohla pracovat s lidmi i mnohem staršími, a neškodila. Mladí duchovní a mladí psychologové jsou po studiu v roli těch, kteří se mají starat o společenství a o druhé lidi. Chybí jim ale životní zkušenosti, někdy i komunikační dovednosti. Dá se to hodně jistit supervizí, vedením.

Mladý muž je oslovován 'otče'. Co to s ním udělá? To přece může těžko zvládnout...
Zvládne. Osvojí si roli 'otce-pastýře' a s tou rolí i velkou moc. Role je oporou. Jeden kněz mi řekl, že role je pro něj brnění a že se bojí, že si někdo všimne, jak ve skutečnosti bez brnění vypadá. Ale taky se prý bojí, že si toho vůbec nikdo nepovšimne. Přesně vystihl, jak může být role cenná a zrádná zároveň, jak se může stát pastí, pokud se nevyvíjí, neroste.

Co říkáte na úvahy, že některá povolání by neměli vykonávat lidé mladší 35 let?
Čtyřicetiletý kněz, s kterým jsem měla možnost se po jedné své přednášce bavit, doporučuje například změnit důrazy kněžské formace: student by se měl během pěti let studia s pomocí ostatních starat, aby rozkvetl, aby objevil to, co je v něm nejlepšího. Na konci by se měli student a představitel církve dohodnout, zda se vzájemně chtějí.Mons. Joseph Galante, pomocný biskup v Dallasu, navrhuje, aby studenti nežili v semináři, nýbrž po dvou po třech uprostřed farních společenství. V semináři ať studují, ale duchovní formaci by měli získávat ve skutečném světě. Je to zajímavý návrh, jak řešit rozpor mezi 'skleníkovým' životem kandidátů kněžství a požadavkem na porozumění lidem 'ze světa'.

Na druhou stranu, abych nebyla na kněze tak přísná: jedna moje studentka teď psala diplomovou práci na téma Syndrom vyhoření u kněží. Zjistila, že to s nimi je docela dobré, protože často vedení v osobě zpovědníka mají. Kněží mají výhodu i v řadě dalších prvků v duchovním životě a v organizaci církve, které jim ostatní profese mohou závidět.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou