Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Kdysi ďábelská myšlenka, nyní realita

30. 7. 2009

Tisk

Vydání: 2009/31 Kaple v supermarketu?, 30.7.2009, Autor: Renáta Holčáková-Masto

V italském městě Biella si dělal jeden z místních radních velké starosti „s odklonem katolíků od nedělních mší“ a zároveň nabídl řešení: vybudovat kostel uvnitř nového nákupního centra, které se v oblasti nachází. Se svou myšlenkou se obrátil na biskupa, aby jeho záměr „posvětil“, a to „dřív než ztracené ovce přerostou ve stádo“.

Jeden z průzkumů italské biskupské konference skutečně vynesl na světlo informace o značném úbytku věřících na nedělních mších svatých. Ti jako důvod své neúčasti uvedli, že by chtěli co nejvíce spojit neděli s možností setkávání s druhými lidmi, což se prý bohužel už neděje kolem kostela na tradičních náměstích, ale právě v obchodních centrech.

KURIE ŘEKLA NE

Psal se rok 1993, když italské noviny Corriere della sera přinesly zprávu o podobné snaze jako ve výše uvedené Bielle. Myšlenka doslova ďábelská, jak by se dalo usuzovat z tehdejších reakcí kněží, napadla tenkrát generálního manažera nákupního městečka Piramidy u Vicenze Lino Jemiho. „Inženýr Jemi vyhrál boj s opozicí a může mít otevřeno také v neděli, kterou Italové tradičně věnují rodině, fotbalu, ale i návštěvě mše svaté,“ píše se v původní novinové zprávě. A právě posledně zmiňovaného faktu se podnikavý manažer „chytil“ a v soukromém rádiu oznámil svůj úmysl umožnit sloužení mší svatých ve svém nákupním centru. To všechno aniž předtím svou iniciativu konzultoval s místní kurií. „Podobné věci se rozmýšlejí seriózněji,“ rozčiloval se zdejší kněz Eliseo Giaretta. „Mše svatá není nějaký reklamní spot.“ O několik dní později přišlo i definitivní ne ze strany kurie – mše se v „obchoďáku“ sloužit nesmí.

PO PATNÁCTI LETECH

Je neděle 28. září 2008. „Pozor, pozor, upozorňujeme vážené klienty, že v 11.30 bude v sále číslo jedna multikina sloužena mše svatá,“ ozývá se z reproduktorů v prostorách nákupního centra Řím – východ s 210 obchody a 7 000 místy k parkování. Jednalo se tehdy podle všeho o první katolickou mši slouženou z iniciativy jedné římské farnosti v obchodním centru. Na 90 účastníků, několik mladých, řada lidí v důchodovém věku a především rodiny s dětmi, jen ztěžka poklekávalo v řadách červených polstrovaných křesílek kina. Mši svatou mezi „džínami ve slevě a hamburgery“ sloužil P. Paolo Lojudice, jeden ze spirituálů semináře: „Chceme tímto říci zde nakupujícím, že přestože je jejich život chaotický stejně jako ten náš, všichni neustále někam spěcháme, můžeme být nepřetržitě v kontaktu s Nejvyšším, a to kdekoliv. Zatímco je mše svatá v obchodním centru některými brána ,jen‘ jako další služba klientům, je pro nás signálem, pozváním,“ vysvětluje spirituál. K tomu P. Fabio Corona, místní kněz, dodává: „Nakonec i svatý Pavel a svatý Petr, když kázali na náměstích, nečinili nic jiného než to, co děláme teď my. Vždyť dnešní náměstí jsou nákupní centra.“ Mše v multisále Vis Pathé se konala ještě následující neděli. P. Fabio však uvažuje o tom, že by se dosud výjimečná událost stala pravidlem. „Mohl by to být zajímavý experiment i pro zbytek Itálie.“

PRVNÍ V ITÁLII

A opravdu – další vlaštovka na sebe nenechala dlouho čekat. Ještě téhož roku byla 30. prosince slavnostně otevřena kaple přímo v nákupním centru Tremestieri poblíž Messiny na Sicílii. Zpráva byla přijata pozitivně jak ze strany politiků, tak věřících. Kapli vysvětil místní kněz Giuseppe Lonia, který si tuto myšlenku velice pochvaloval: „Kaple umožní lidem najít dokonce i v nákupním centru místo pro reflexi či ztišení. Ostatně naši víru v Pána máme žít a přinášet do každodenního života člověka.“ I podle názoru starosty města Giuseppe Buzzanca se jedná o velice důležitou ideu – nabídnout člověku i v prostorách, které se využívají k jiným účelům, možnost zastavení se a ztišení. Prezident Consorzia Tremestieri Maurizio Andronico pak nezapomene zdůraznit, že se jedná o první iniciativu svého druhu v celé Itálii: „V kapli se budou moci jak naši klienti, tak zaměstnanci modlit nebo se účastnit mše svaté, samozřejmě budou-li chtít.“ O tom, zda se tak skutečně děje a zda nejde jen o jakýsi reklamní tah konsorcia, jsme se chtěli přesvědčit na vlastní oči v reportáži Pošťákova kaple.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou