Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jít za těmi nejpotřebnějšími. Do romského ghetta

16. 9. 2008

Tisk

Vydání: 2008/38 Naše víra v začarovaném kruhu, 16.9.2008, Autor: Aleš Palán

Čtrnáct let – to už je nějaká doba. Zrovna tak dlouho působí čeští salesiáni v Bulharsku. Se zemí na jihu Balkánského poloostrova si prožili dobré i zlé. Třeba velkou ekonomickou krizi v letech 1996–97, kdy byl i chleba na lístky a objevily se případy úmrtí hladem. Z Česka tehdy salesiáni vypravili dva vagóny pomoci.

V Bulharsku je v současné době sedm salesiánů z Čech; působí na třech místech – v Kazanlaku, Staré Zagoře a Jambolu – přičemž spravují celkem pět farností.
„Vedli jsme duchovní správu ve farnostech, provozovali střediska mládeže... Zároveň jsme ale chtěli dělat něco víc sociálního. Položili jsme si otázku: Kde je ta nejchudší mládež?“ říká jeden z českých salesiánů v Bulharsku P. Jiří Svoboda. Z průzkumů vyplynulo, že nejhůř na tom jsou děti v dětských domovech (jen ve Staré Zagoře je jich 700 a 80 % z nich tvoří Romové) – a pak Romové obecně. Rozhodnutí bylo nasnadě: salesiáni se víc zaměří na práci s Romy.
Nebylo třeba hledat dlouho. Dvousettisícová Stará Zagora má své romské ghetto – třicetitisícovou machalu (čtvrť) Lozenec. Na kopci zde stojí nuzná obydlí Romů natěsnaná jedno na druhém. Don Bosco šel vždy tam, kde ho bylo nejvíc potřeba a kde byla situace nejtěžší. Čeští salesiáni šli v jeho stopách a rozšířili své působení právě na Lozenec.
Stěny z vepřovic, podlaha z udusané hlíny. Tuberkulóza, syfilis, žloutenka typu C; zatím poměrně málo AIDS. Potraty, které někdy dělají andělíčkářky pokoutně doma: vezmou jehlici a propíchnou plod. Prostituce. Krádeže dětí, hlavně dívek, třeba dvanáctiletých, které pak pasáci „vyučí“ řemeslu a pošlou do Polska nebo ČR. Nezaměstnanost. Zatím poměrně málo rozšířené drogy. To jsou podmínky, v nichž žijí Romové z Lozence. To je situace, ve které začínají salesiáni působit.
Přes výčet negativ vidí Jiří Svoboda hlavní problém machaly jinde – v tom, že mnoho dětí nedokončí základní školu. „Naší hlavní prioritou je výchova – a to i výchova k víře. V machale jsme začali s katechezemi, děti nám pomáhá svolat romská nadace Svět bez hranic,“ vysvětluje pater Svoboda. Pro Romy uspořádali i fotbalový turnaj, účastnilo se devět mužstev, finále se hrálo na stadionu.
Co dál? Čeští salesiáni opravují přímo v ghettu jeden baráček, svou činnost chtějí přenést přímo sem. Vznikla by tu oratoř, pořádaly se kroužky. Snem Jiřího Svobody je zřídit i malé dílničky, kde by se mohli vyučit budoucí romští řemeslníci. Důraz bude v machale kladen i na katechezi. „Romové jsou otevření, nemají žádný problém s Pánem Bohem. Oslavují ho zpěvem, tancem, hrají na kytaru, jsou neuvěřitelně nadaní,“ ví J. Svoboda. V romském Lozenci je 24 modliteben – většinou jen skromných místností – různých církví. Salesiáni kostelem nezačali, ale modlit se spolu se svými svěřenci by se pochopitelně chtěli. „Američani postaví kostel a pak rozhlásí: Přijďte, přijďte! My chceme začít s dětmi nejdřív něco dělat, a teprve pak je do toho kostela pozvat,“ vysvětluje Jiří Svoboda.
Ve Staré Zagoře působí dva salesiánští kněží a jeden jáhen. Jakmile se vykrystalizuje v machale další činnost a vznikne možnost ubytování, jsou salesiáni připraveni přijmout i dobrovolníky z ČR. Zájem by tu byl...
„Perspektiva, jak ji vidí Bulhaři? Utéct odtud!“ říká rozhodně Jiří Svoboda. Mluví dokonce o „národním pesimismu“, Bulhaři nevidí moc nadějně ani členství své země v EU. Salesiánský misionář je ale optimistou: za poslední roky se řada věcí zlepšila, kurz leva k euru je stabilní, vláda se začíná zajímat o sociální problémy. „Věřím, že to bude dobré,“ tvrdí.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou