Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jiná láska do posledního dechu

30. 7. 2010

Tisk

Vydání: 2010/31 A.L.Stříž, 30.7.2010, Autor: Petr Vacík

Výjimečný film Single Man přichází konečně i do českých kin. Je ověnčen desítkami nominací a je chválen především pro subtilní herecký výkon Colina Firtha v hlavní roli a nadějné režisérské vedení debutujícího Toma Forda.

Single znamená v angličtině svobodný-neženatý, ale také jeden či jediný. Single Man je studií jediného dne jednoho muže, univerzitního profesora George Falconera, který ztratil svého životního partnera a nyní došel do slepé uličky samoty a ztráty smyslu svého života. Během dne, o němž George předpokládá, že bude jeho poslední, dojde k několika zcela všedním setkáním. Jsou to zvláštní okolnosti Georgeova života a režisérův styl, které zabarví každý moment tohoto dne nevšední krásou i smutkem. Single Man však rozhodně není depresivní film. Je chválou života. Mistrně natočen podle románu Christophera Isherwooda popisuje bolest z osamění výjimečně inteligentního a nadaného gaye v homofobní americké společnosti na počátku šedesátých let. Takto je čten zde v USA (píši tuto recenzi v Los Angeles, kde se děj filmu odehrává), kde politický kontext příběhu nachází v tomto směru vnímavějšího diváka, než zřejmě bude ten evropský. Bolest a samota, jež nelze sdílet, jsou však univerzální. Poznamenávají hlavní postavy i každé jejich setkání se světem. Výjimečné je i extrémně vizuální podání celého filmu. Režisér Tom Ford ve svém prvním filmu nezapře, že je dobrým módním návrhářem. Vidí všední detaily s pedantskou precizností a převádí je na plátno ve vysoce estetizované formě, aniž by je odlidštil.

Strach z jiného

Zatímco ostatní poslouchají zprávy o jaderné hrozbě z Kuby a říkají Georgeovi, jak hrozně dnes vypadá, on dělá své sekretářce kompliment, který svou krásou a lidskostí může hrdě vstoupit do seznamu nejlepších komplimentů v dějinách kinematografie. Zatímco svět se bojí zkázy a panikaří v povrchním strachu a boji o nejlepší rodinný atomový kryt, George se tento svět chystá opustit v míru a pokoře. Nakonec ale bude všechno jinak. Ať to však bude cokoliv, bude to krásné, protože to dělá Tom Ford. Snad až příliš krásné. Tento hluboce lidský příběh o lásce, samotě, nepochopení a smrti by nakonec kvůli své eleganci mohl zůstat i nepochopen. Představuje totiž velikou výzvu pro evropské publikum – a především jeho křesťanskou část. Jaký je náš vztah k menšinám a proč? Poselstvím pro nás evropské křesťany bude především Georgeova univerzitní přednáška o strachu, který v nás probouzí jakákoli odlišnost.

Výzva k rozlišování

Colin Firth v hlavní roli exceluje a má k tomu dost místa i času. Sebejistá i nejistá Julianne Moore, která ztvárnila jeho nejbližší přítelkyni, je dobrá jako vždy, ovšem ničím nepřekvapuje. Kongeniální hudba je skvělá a jen zesiluje režisérovo mystické vidění každodennosti. Single Man je nanejvýš emotivní lidský příběh, který ukazuje jinou podobu homosexuálního vztahu. Nesetkáváme se zde s lascivním a promiskuitním užíváním si rozkoše, s onou křiklavou podobou homosexuality, která tolik bije do očí, provokuje a právem vzbuzuje nelibost. Taková podoba homosexuality ovšem není jediná. Single Man ukazuje věrný a hluboký vztah, který nelze tak jednoduše odsoudit a zavrhnout. Budiž pro nás výzvou k zamyšlení nad skutečnostmi, které mnohdy nemají tak jednoduché a přímočaré řešení, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou