Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jedenáctero rad pro lehčí seniorský život

29. 10. 2008

Tisk

Vydání: 2008/44 Dušičky, 29.10.2008

Víra: Cesta k lásce a naději
Víra má spoustu podob. Může být náboženská i nenáboženská, může být soukromá i veřejně sdílená. Je to jen na vás. Ale vězte, že jde o věc zásadní. Až v tomto věku má člověk na tyto otázky více času i prostoru. Pokud máte chuť, nebojte se o těchto tématech mluvit. Možná vás překvapí, pro kolik lidí kolem vás je víra důležitá. A jak pestré je to téma. Naslouchejte.

Humor: S kým se zasmějete
Bez humoru to nejde. Jestliže nám něco umožňuje přežít, je to právě humor. Někteří filozofové a kněží jej rádi přirovnávají k víře. Přeskočí jiskra porozumění a už se smějete. Nenechte si ho vzít. Pokud jste v náročné životní situaci, lidem bez smyslu pro humor se vyhýbejte. A nebojte se zasmát sami sobě.

Samota: To nejtěžší
Těžká věc. Ta nejtěžší. Jedna píseň říká: „Ať jsi, kde jsi, nikdy nejsi na tom světě sám. Zrob si draka, zazpívej si, pampadampam pam.“ Posilující a zároveň trochu bagatelizující text. Učte se být sami se sebou, učte se samotě celý život. Když je to k nevydržení, někoho vyhledejte. Kohokoliv. Nebojte se ani pomoci odborné – linek důvěry či psychologů a psychoterapeutů.

Mezilidské vztahy: Chvála křehkosti
Jste křehčí a citlivější. Většina seniorů to říká. A je to tak v pořádku. Patří to k věku i k moudrosti. Buďte tedy opatrnější i ve vztazích. Důvěru neztrácejte nikdy. Jen myslete na svoji zranitelnost.

Generační propast: Skutečně tak propastná?
Život je dnes rychlý. Nicméně hodnoty zůstávají. Namátkou – láska k sobě i ke světu, radost ze sdílení, pravdivost a ryzost. Je ta propast skutečně tak veliká? Nebojte se být sami sebou: to, co uznáváte, platí. Je to jen o komunikaci. Naučte se pracovat s počítačem a jestli se vám do toho nechce, naučte vnoučata psát dopisy. Stůjte si ale za tím, že ani jedno nenahradí osobní kontakty.

Smrt: Průvodce životem
Je vyústěním celého života. Po celý život člověka provází – člověk zažívá neustálé malé smrti a malá znovuzrození. Ztráty a nálezy. Celý život se tím na smrt připravujete. Když přijde nevhod, řekněte jí: „Ještě ne.“ Když v pravý čas, přijměte ji. A nestyďte se o ní mluvit.

Zdraví a nemoc: Tělo a duše
Každý se s nemocí setká, není to jen seniorská specialita. Člověk se učí být nemocný a léčit se celý život. Buďte na sebe hodní. Snažte se pochopit význam a příčiny nemoci. Pouhé potlačování příznaků je jenom vyhání z jedné části těla do druhé. Mluvte o významech a příčinách s partnerem a rodinou. Rodinné události a nemoci spolu často souvisejí. Stejně tak tělo a duše.

Peníze a hmotné zabezpečení: Děti už vyrostly
Jako moudří víte, že peníze nejsou všechno, ale všichni se tváří, že se mýlíte. Nemýlíte. Přesto – myslete hlavně na sebe. Děti jste vychovali a už je dál podporovat nemusíte. Rozmazlovali byste je. Naopak děti by v případě potřeby měly teď podporovat vás. Není to ostuda.

Společenské postavení: Nebojte se a nedejte se
Sdílejte své osudy a nedejte se. Společně i jednotlivě. Sdílejte se občas s vrstevníky, ale také často s mladými. Nebojte se. V konečném důsledku i poslední volby ukázaly, že mocní se bojí vás.

Práce a zábava: Ora et labora
Modli se a pracuj. Nezaměřujte se ale při práci na výkon – tušíte, že není důležitý a že už to pravděpodobně také není, co to bývalo. Naopak dávejte ostatním příklad v radosti z práce jako takové, z malých úspěchů a velkorysosti. Ušetřený čas věnujte procházce. A nezapomínejte improvizovat a tvořit – život vás bude víc bavit.

Radost ze života: Carpe diem
Spočívá v jednoduchosti, v maličkostech a především v přítomnosti. Carpe diem – užívej dne! Tak, jak se to líbí jen vám. Kdy si to skutečně užít více než v seniorském věku? Nikdo už vám do toho teď nemá co mluvit.
Připravila redakce ve spolupráci s Linkou seniorů


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou