Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jak se ekonom stal františkánem

4. 6. 2019

Tisk

Patří ke stejné generaci jako Václav Klaus nebo Miloš Zeman, s nimiž se profesně stýkal ještě před pádem minulého režimu. Je naším předním znalcem sociální nauky církve. Prof. LUBOMÍR MLČOCH nedávno oslavil významné životní jubileum.

Vydání: 2019/23 Papež blahořečil sedm mučedníků, 4.6.2019, Autor: Jiří Zajíc


Jako navrátilec do církve jsem v ní hledal své místo. I kvůli tomu návratu (ale nejen kvůli němu) jsem byl rozvedený, a tak užší společenství mi bylo vítané. Ve farnosti sv. Terezičky v pražských Kobylisích, tehdy tajně salesiánské, mi poskytli oporu manželé Pešatovi. Josef byl mým biřmovacím kmotrem, Anička měla rodiče františkánské terciáře a bratra Josefa Jakubce, kněze-jezuitu.
Jakubcův spolubratr František Hron s velkým smyslem pro humor mé hledání mezi třemi spiritualitami uzavřel verdiktem: „Prodáme ho františkánům!“ Něco ho muselo k tomu vést na mém osobnostním ustrojení, jinak by se ekonom se zájmem o sociální učení církve zdál bližší spiritualitě Tovaryšstva. „Přijímací pohovor“ u skvělého františkána Aloise Moce mě jen definitivně utvrdil, že jsem tu správně – ostatně několik bratří jsem už znal z poutí do Lidic, které probíhaly v jejich režii.
Jsem stále vděčný za toto duchovní povolání. Krátce po profesním slibu jsem se mohl z podniku vrátit na akademickou půdu, k ekonomické teorii – a řešení „kvadratury kruhu“ těchto dvou profesí je pro mne od té doby inspirující. V obou směrech. Od počátku jsem se mohl seznámit se životem a dílem národohospodáře, politika a sekulárního františkána JUDr. Františka Lva Noska (†1935). A ten životem z víry předvedl, že ekonom františkánem (či františkán ekonomem) je „úloha, která má řešení“ – i když ne zrovna jednoduché.
I v tom se mi františkánství stalo moudrou oporou: P. Jan Evangelista Urban říkal, že s pokorou si máme být vědomi toho, že mnohé, které má Bůh, nemá církev (a které má církev, nemá Bůh!). Arnoštka mi zemřela loni v říjnu, byli jsme spolu víc než padesát let, do nichž počítám i těch šest let, kdy jsme byli občansky rozvedeni (než jsme se vzali podruhé). Je to jistě velké požehnání, mít životního druha, s nímž můžeme sdílet i svou víru. Ale zase jinak velice cenné je to, když člověk vám nejbližší je kriticky naladěn vůči církvi a dnes a denně nastavuje zrcadlo vaší věrnosti evangeliu – zvlášť když tak činí v lásce, jako tomu bylo u mé ženy v té druhé, šťastnější polovině našeho manželství.
Od některých z našich křesťanských přátel jsem mohl zaslechnout i názor, že Arnoštka svými skutky lásky má nebe jisté, často s dodatkem „ale u tebe si tak jistý nejsem“. Má žena myslela mnohdy víc na druhé než na sebe, a to nejen v rodině. A tam, v rozhodování o našich dcerách a vnoučatech, přicházela někdy s tak překvapivě moudrými rozhodnutími, že jsem si říkal: k tomu mohla přijít jen při modlitbě. Duch vane, kam chce, a do intimního oslovení i toho, kdo říká „nevěřím“, nevidí ani ten nejbližší.

LUBOMÍR MLČOCH (nar. 13. května 1944) je český ekonom, profesor FSV UK v Praze a její bývalý děkan, spoluautor dokumentu Pokoj a dobro. V roce 2008 jej papež Benedikt XVI. jmenoval členem Papežské akademie společenských věd. Autor řady knih a odborných článků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou