Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jak má vypadat dovolená snů?

29. 5. 2007

Tisk

Vydání: 2007/22 Mafie na Sicílii, 29.5.2007, Autor: Jiří Macháně

Léto je za dveřmi a lidé už plánují, jak naplní dny svého volna a odpočinku. Jak si představují dovolenou snů či ideálně prožité prázdniny herečka, převor, moderátorka, biskup, studentka a hudebník? Nabízíme inspiraci i pro vás...

Simona Postlerová, herečka

Rozhodně je dobré jet vždy s dětmi. Když někdo říká, že si chce odpočinout od dětí, tak mně to samo o sobě přijde líto. Děti si přeci chtějí taky vyrazit s rodiči... I když někdo to může mít těžší než já... Ale já děti mám a chci je mít u sebe. Nejraději bych vyrazila někam do Itálie, Španělska nebo do Francie. Tam bych se cítila moc dobře. Bydleli bychom někde v přírodě v horách, aby byla blízko voda – úplně nejlépe moře. Měla by tam být taková ta starodávná městečka. Dovolená snů je zkrátka příroda, historie a poznávání, protože jenom koupání je nuda. A do kostela musí být blízko, protože nejezdíme autem.

Prokop Siostrzonek, břevnovský převor
Mým velikým snem bylo navštívit Svatou zemi. Díky Bohu a dobrodincům se mi to již několikrát podařilo. Letos to bude díky dobrým lidem zvláštním způsobem: měl bych prožít několik dnů v Jeruzalémě a okolí úplně sám. Chodit a zastavit se, kde chci a na jak dlouho chci, vychutnat si atmosféru svatých míst. Jestli nemám strach? Nikdy jsem na těchto místech necítil nebezpečí. A na blázna mohu narazit i u nás v Břevnově na zahradě.

Lucie Výborná, moderátorka
Já bych si představovala dovolenou s mojí čtyřletou dcerkou v příjemném červencovém nebo srpnovém počasí. Takovou dovolenou snů si letos dopřejeme. Začneme na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě, protože v létě já nikam do zahraničí nejezdím. Budeme objíždět přátele, spát ve stanu na jejich zahradách, v jejich altánech a vyjídat jim spíže. Samozřejmě k takové dovolené patří nějaké to koupání v rybníce, chození po lese a brouzdání v potoce.

Karel Herbst, pražský světící biskup
Ideální dovolená je ta, při které člověk vypadne z pracovního koloběhu a využije ji k odpočinku. Tím nemíním povalování, to je totiž to poslední, co by mě mohlo lákat. Spíše mám na mysli sportování, turistiku, poznávání – vše v přiměřené míře. V minulosti jsem lezl na hory a obvykle jsem se vracel do práce udřený a vyčerpaný. To už nechci. Někteří soudí, že dovolená má být i jakýmsi odpočinkem od Pána Boha, od breviáře, mše svaté a podobně. S tím nesouhlasím. Zdá se mi, že v pracovním kolotoči se častokrát večer nelze ani kloudně pomodlit, kvůli velké únavě. O dovolené to může být naopak. Náhle je prostor, jak být s Bohem intimně, nikoliv pod tlakem, je to příležitost, jak všechna možná pouta k Bohu obnovit, prohloubit, prožít jinak. Duchovní občerstvení považuji za velmi důležité. Příroda volá – chvála tobě, Bože. Stačí se připojit a radovat se z Boží blízkosti.

Jiří Pavlica, hudebník
O dovolené snů jsem až do svých 36 let nesnil a na žádné jsem nebyl, protože jsem to po vzoru rodičů považoval za ztrátu času. Až později jsem pochopil, že všechno má svůj čas, že je  čas práce i odpočinku, tudíž, že dovolená není ztrátou času, ale naopak nutností určenou k zásadní regeneraci životních sil. Takže za ideální dovolenou považuji pobyt na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo v zimě na horách. Měla by být spojená s pohybem a sportem, s plaváním nebo lyžováním. No a samozřejmě v kruhu těch nejbližších, kteří vědí a chápou, že člověk potřebuje být někdy daleko od hlučícího davu.

Kateřina Srbková, studentka
Pojedu na místo, kde žili od 5. století mniši. Nevyhýbají se mu ale ani turisté a milovníci moře. Je to menší ze souostroví Lérins – ostrov St. Honorat. Můžete se tam nechat vést pravidelným denním rytmem cisterciáckých mnichů. Komunita 25 bratří celoročně nabízí zájemcům pobyty a duchovní obnovy v klášteře a mladým lidem se v letních měsících naskytuje příležitost spojit třítýdenní pobyt s dobrovolnou prací, sestávající převážně z provádění turistů v prostorách dnes už neobydleného opevněného kláštera, tyčícího se přímo nad mořem. Dobrovolníci tu mají zdarma ubytování a stravu. Nahlédněte na http://www.abbayedelerins.com.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou