Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Iveta a my aneb Čekání na jednu smrt

8. 5. 2014

Tisk

Na stránkách KT se o Ivetě Bartošové nikdy nepsalo. Párkrát měl už člověk na jazyku nějakou glosu o tom, kterak senzacechtivá média nenechají tuto celkem nešťastnou a všemožně závislou bytost na pokoji, slídí po každém jejím klopýtnutí, po každé sklence, kterou vypije, po každé zoufalé avantýře. Ale pak jsem si pokaždé řekl, že k tomuto faustovskému úpisu byli, jsou a budou vždycky zapotřebí dva: ten, kdo ho nabízí, a ten, kdo ho přijme. I když často nedohlédne důsledky své volby, je to volba relativně svobodná.

8.5.2014, Autor: Jan Paulas

Když bulvár všem těm mediálním hvězdám a hvězdičkám kdysi pomáhal nahoru, tak jen proto, že jsou pro ně potenciálně zajímavé coby pařeniště všech budoucích nevěr, skandálů a životních karambolů. A samozřejmě chtějí být i u toho, když padají dolů. A čím tvrdší pád, tím větší čtenost na internetu či prodejnost na stáncích. Kdysi tito lidé totiž kývly na Mefistofelovu nabídku, že by za všechnu tu slávu leccos obětovaly. A netušily, že je v tom skryt i vlastní krk. Stejně jako Herodes Antipas, když ve svém slibu Salome nedohlédl na hlavu Jana Křtitele.

Nedávno to jeden tvůrce českého bulváru bez obalu řekl o právě zesnulé zpěvačce: „Samozřejmě, my ji skutečně zabijeme, dlouhá léta na ní parazitujeme a já ji lidsky už i lituji, uvědomuji si, že skutečně přispívíme k jejímu blížícímu se konci, ale poptávka po ní u čtenářů je neskutečná, články o ní si otvírají i lidi, kteří bulvár nečtou – a to pak jdou hranice stranou a budeme na ní parazitovat až do konce a ještě půl roku po něm. Je to tvrdé a morálně špatné, ale tak to je.“ Zkrátka u bulvárních médií nehledejme jakékoliv morální zábrany. A když moralizují, je to jen účelové pohoršení nad něčím (nevěrou, podvodem, vraždou…), co je pro ně ve skutečnosti jen zábavou a zdrojem příjmů.

Tragická smrt Ivety Bartošové pod koly vlaku znamenala také pro mnohá média učiněné žně. Zvláště když ten příběh pořád pokračuje, když jsou tu v zásobě lidé, kteří pro pár minut slávy odhodí poslední zbytky soudnosti. Máme tu před sebou zřejmě další kapitolu s názvem „Hon na zloducha“. V tom má bulvár obzvlášť vyvinutý čich – umí ve stádu ovcí rozpoznat slabé kusy, s nimiž to půjde snadno rozehrát až na krev. Kdo jím bude tentokrát?

A proč by to mělo zajímat křesťany? Nedělám si iluze - leckteří zvědavě sledovali všechny eskapády této hvězdy šoubyznysu, kde se zase opila a s kým zrovna žije. Stačilo by, kdyby po každém článku o Ivetině smrti, který si ze zvědavosti přečtou, vypli počítač či zavřeli časopis a vzpomněli si tichou modlitbou na duši, jež už nedokázala unést úděl, který si kdysi svobodně vybrala. Na konci se stala už jen štvanou zvěří v začarovaném kruhu. Honců bylo příliš mnoho: od prášků a alkoholu přes psychopaty a manipulátory až po krvelačná média. To je smrtící kombinace.

Ona tichá modlitba nepomůže jen jí (ostatně Bůh viděl do jejího srdce lépe než všichni „dělníci bulváru“ dohromady, s Rychtářem a Macurou k tomu), ale i nám samotným – třeba příště budeme sledovat podobné osudy přece jen s jistým ostychem. Protože třeba ucítíme určitý díl spoluviny na takovém tragickém konci: I díky mé zvědavosti (či už závislosti?) mohou existovat podobné hony na člověka, byť si je sám přivodil. Každé mé rozkliknutí takové zprávy na internetu je totiž objednávkou dalšího pokračování. I já tak rozšířil poptávku po Ivetině smrti… 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou