Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

HOMILIE: Snášejte se navzájem

20. 7. 2021

Tisk

ThLic. MAREK HLÁVKA, farář ve Veverské Bítýšce

Vydání: 2021/30 Malé farnosti, které v létě ožijí, 20.7.2021

List Efesanům bývá nazýván „listem z vězení“. Důvodem je věta, kterou čteme na začátku úryvku této neděle: „Povzbuzuji vás já, vězněný pro Pána.“ Pavel byl s největší pravděpodobností ve vězení v Římě. Je celkem jedno, v jakém. Když se člověk ocitne ve vězení, není to nic příjemného. Pavel tam nebyl kvůli skutečnému zločinu. Dnes by byl označen za „vězně svědomí“ – byl tam totiž kvůli svému přesvědčení.
My bychom řekli, že Pavlova situace je vážná, ale on se nedívá na sebe, nefňuká, nestěžuje si a nepíše: „Jde mi o život, nějak mě zachraňte!“ Zaujal stejný postoj, jaký měl Pán Ježíš na kříži. Když umíral, díval se kolem sebe. Viděl svoji matku Marii, viděl Jana, kterému říkal: „To je tvá matka.“ Matce říkal: „To je tvůj syn.“ Jinými slovy: Postarej se o ni, postarej se o něho. Pavel, i když je ve vězení, stará se o ty, které přivedl k víře, myslí na ty, pro které pracoval. Napodobuje tak Ježíše.
Další Pavlova slova bývají označována za patetická. Je to slavnostní prohlášení. Kdyby bylo řečeno někým jiným a za jiných okolností, mohli bychom nad tím mávnout rukou, ale právě proto, že se jedná o list z vězení, měli bychom o těch slovech uvažovat: „Žijte způsobem hodným toho povolání, které jste dostali. Buďte přitom všestranně pokorní, mírní a trpěliví. Snášejte se navzájem v lásce a horlivě se snažte zachovávat jednotu ve smýšlení, spojeni poutem pokoje.“
Když se začne mluvit o pokoře, mírnosti a trpělivosti, tak se většina lidí hned naježí. Když někdo druhému řekne: „Musíš být mírný,“ dotyčný se rozčílí a řekne: „Copak nejsem?“ Pavel neříká, že by Efezané nebyli pokorní, mírní a trpěliví, ale říká: „Zamyslete se nad svým životem, jestli by to nešlo prohloubit, jestli by to nemohlo být ještě lepší.“ Pavel nás nechce hubovat, nechce říkat: „Jste k ničemu.“ Ale říká: „Tyto vlastnosti jsou potřeba stále, protože v každé době se objevují jejich protiklady a tyto protiklady jsou jako nakažlivá nemoc, která ničí člověka a společnost.
Dá se s tím něco dělat? Pavel píše: Půjde to. Když budeme usilovat o pokoru, mírnost a trpělivost, dojdeme k jednotě ve smýšlení a pokoji srdce. Obojí – jednota ve smýšlení, pokoj v srdci – je stav člověka, to se nedá nařídit. Co se dá nařídit, je uniformita. Dalo by se nařídit: Všichni se budete stejně oblékat! Ale bude to jednota? Nebude a nebude to k ničemu. Jednota se nedá nařídit, k jednotě ve smýšlení musíme dorůst.
Budovat jednotu je velmi obtížné, ale je to náš úkol. Pavel píše: „Pro jednotu je třeba pracovat, nepřijde sama od sebe.“ A dodává: „Cestou k jednotě je pokora, mírnost a trpělivost.“
Přeji a vyprošuji nám všem odvahu jít po této cestě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou