Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

HOMILIE: Otevřme svá srdce Slovu, které se stalo tělem

29. 12. 2020

Tisk

Kdybychom se lidí kolem nás zeptali, jak trávili Vánoce, dozvíme se, že někoho nejvíc potěšily dárky, jiný se dobře najedl a napil a další rodina třeba sportovala. Ale co znamenají Vánoce pro nás věřící?

Vydání: 2021/1 Urbi et Orbi: Chovejme se jako bratři, 29.12.2020


Odpověď nám nabízí 1. kapitola Janova evangelia, když mluví o „pravém světle, které osvěcuje každého člověka“, aby poznal, že pravým vánočním darem je Slovo, které bylo od počátku u Boha a stalo se tělem, aby přebývalo mezi námi, dalo nám moc stát se Božími dětmi a ve smrtelném těle vidět Boží slávu plnou milosti a pravdy. Pak porozumíme, že Vánoce nejsou jen svátky, které končí, ale že představují skutečnost, jež trvá a přináší stálou naději. Není tedy pravda, že na počátku tohoto našeho světa byla slepá náhoda nebo souhra přírodních sil, nýbrž všemohoucí Boží láskyplné slovo. V jedné historické hodině a na jednom místě „se Slovo stalo tělem a přebývalo mezi námi“.
Boží Syn se stal člověkem, jedním z nás, a podobal se nám ve všem kromě hříchu. Stalo se v judském Betlémě, že Bůh, který sídlí v nepřístupném světle, se objevil v našem středu. Neplatí tedy, že Bůh je pouze v nebi a člověk na zemi, Bůh je daleko a my se s ním nemůžeme setkat. Naopak nás ujišťuje: „Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa“ (Mt 28,30). Bůh je uprostřed nás, provází nás a pomáhá nám snášet naše radosti i bolesti. Neboť od betlémské události netrůní Bůh nad světem jako nedostupný Pán, nýbrž jako všudypřítomná a milosrdná síla, která je jeho středem a dává všemu smysl. Proto ho můžeme ve světě hledat a vnímat jeho přítomnost zcela ve smyslu Rahnerova výroku, že „věřící zítřka bude muset zakoušet Boha, nebo vůbec přestane věřit“. Proto chudí pastýři mohli volat: „Pojďme do Betléma podívat se na to, co se tam stalo.“ A mudrci z východu se mohli vydat na cestu a dojít do cíle, protože viděli hvězdu jako znamení, které je dovedlo až na místo, kde bylo Dítě. Nyní mohl Jan Křtitel na něho ukázat prstem se slovy: „Hle, beránek Boží, který snímá hříchy světa.“ A i apoštol Tomáš může říci: „Pojďme i my, ať zemřeme s ním,“ abychom s ním mohli žít.
Neboť to všechno se neodehrálo jen v betlémské stáji. Děje se to všude, kde Bůh stojí u dveří, klepe a trpělivě čeká, až mu člověk otevře, aby mohl vstoupit a zůstat u něho; hledá tedy člověka, který přijme světlo, jež přišlo na svět, aby přebývalo s námi lidmi a osvěcovalo nám cestu. „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi, těm, kdo věří v jeho jméno, kdo se zrodili z Boha.“ Všichni, kdo měli víru a odvahu ho přijmout, udělali ničím nenahraditelnou zkušenost, že právě on je pravým světlem a životem, bezpečnou cestou a jedinečnou pravdou.
Prosme tedy našeho Pána Ježíše Krista, který byl na počátku, přišel na svět a přebývá mezi námi jako náš milující bratr, aby nám požehnal a udělil nám dar nepřeslechnout jeho tlukot a otevřít mu dveře svého srdce, aby se i na nás uskutečnilo ono vánoční přislíbení: „Viděli jsme jeho slávu plnou milosti a pravdy!“ A abychom o tom vydávali svědectví našim bratřím a sestrám, hledajícím, často zklamaným životem a klopýtajícím uprostřed zmatků současného světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou