Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

HOMILIE: Obrazy, které nás posílí na cestě

10. 8. 2021

Tisk

ThLic. MAREK HLÁVKA, farář ve Veverské Bítýšce

Vydání: 2021/33 75 let na cestě smíření, 10.8.2021

Tuto neděli si připomínáme událost, která se naplnila na Panně Marii, ale která se má naplnit také na každém z nás. Panna Maria došla k cíli své existence, k plnému společenství s Bohem.
Písmo svaté nám pomáhá různými obrazy, ale tyto obrazy mají svoje limity, každý z nich ukazuje pouze část děje. Obraz z knihy Zjevení apoštola Jana je poměrně známý, ale málokdo ví, co znamená. Úryvek začíná ujištěním, že se otevřel Boží chrám v nebi a ukázala se v něm archa jeho úmluvy. Nám to zní zvláštně a říkáme si: „A je to vůbec důležité?“ Velmi. V jeruzalémském chrámu byla archa úmluvy skrytá. Chrám byl zavřený a bylo přísně rozděleno, kdo kam smí vstoupit. Do velesvatyně vstupoval velekněz pouze jednou za rok. Do svatyně mohli pouze kněží. Izraelští muži a ženy směli pouze na určená nádvoří. Obraz otevření chce proto říct: „Bůh není nepřístupný, není skrytý, ale je vám blízko, je s vámi v tom, co prožíváte.“
Obraz pokračuje líčením toho, co zažíváme: „Žena oděná sluncem s měsícem pod nohama a s korunou z dvanácti hvězd kolem hlavy.“ Tato žena je symbolem společenství – společenství lidu Starého i Nového zákona. Nejde o rozdělení, ale naopak o spojení; vrcholem Starého zákona je příchod Vykupitele.
Měsíc je symbolem mateřství, ale taky nestálosti. Ten je na jedné straně. Na druhé straně je koruna z dvanácti hvězd, která je naopak obrazem stálosti. Náš život je totiž směsicí jistot a nestálostí, věcí, které se mění, ale také těch, o které se můžeme opřít. A my se pohybujeme mezi těmito dvěma body. Při své životní cestě máme vnímat, že můžeme přistupovat k Bohu a komunikovat s ním, především v těch chvílích, kdy se cítíme nejistí, kdy se nám zdá, že prohráváme.
Pak se objevilo další znamení: veliký ohnivě rudý drak se sedmi hlavami a deseti rohy a na každé hlavě měl čelenku. Drak je symbolem nepořádku, protože má sedm hlav a deset rohů, to nedává smysl.
Ocasem smetl třetinu hvězd: zlo je nevyzpytatelné a útočí na všechny strany. Útočí na ty, kteří se mu protiví. Zároveň se neváhá zbavit i těch, kteří s ním sympatizují.
Koho má žena porodit? Spasitele. Pán Ježíš se narodil z Panny Marie. Proto se ten obraz v první řadě vztahuje na jeho matku. V druhé řadě je žena symbolem společenství věřících. Toto společenství tím, že vyznává svou víru, rodí Spasitele.
Všechny obrazy, které nám dnes církev předkládá, nás mají posílit na naší životní cestě – až k tomu okamžiku, kdy se setkáme s Ježíšem. Mají nám připomenout, že tato cesta nebyla pro nikoho jednoduchá, a pro Pannu Marii už vůbec ne. Panna Maria je ta, která došla až k jejímu cíli. A my dnes chceme prosit víc než kdy jindy: Svatá Maria, Matko Boží, oroduj za nás, abychom i my došli k cíli své existence.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou