Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

HOMILIE: Naslouchejme evangeliu a buďme s přáteli

8. 3. 2022

Tisk

P. ALVARO GRAMMATICA, představený komunity Koinonia sv. Jan Křtitel

Vydání: 2022/11 Papež: Válka je šílenství. Přestaňte, 8.3.2022

V evangeliu se vypráví o Ježíšově proměnění, z něhož můžeme vytěžit několik prvků i pro svůj život víry. Ježíš se potřeboval utvrdit v tom, zda pokračovat v cestě do Jeruzaléma, neboť věděl, že tam bude zabit, aby pak vstal z mrtvých, jak to sám ohlašoval svým učedníkům. A proto vystupuje na horu. Stejně tak i my potřebujeme potvrzení o tom, že i přes životní zkoušky, svá vlastní omezení a hříchy jsme milované děti.
Vyprávění o proměnění nám poskytuje dva nástroje, které nám umožňují zakusit Pánovu lásku. Prvním z nich je modlitba. Text zmiňuje, že Ježíš byl proměněn, zatímco se modlil. Je legitimní položit si otázku, zdali by k proměnění došlo, i kdyby se nemodlil. Lukáš každopádně zdůrazňuje, že proměnění nastalo, když se modlil. Otevřel se tak daru, který mu chtěl Otec dát. Ježíšovi nejde o to, aby ho Otec zbavil zkoušek, ale aby ho utvrdil v jeho poslání. Mojžíš a Eliáš,
kteří s Ježíšem rozmlouvají o jeho odchodu, ho jistě neodrazovali, ale ujistili ho v rozhodnutí odebrat se do Jeruzaléma (což vyplývá i z Lk 9,51). Také hlas, jenž vyšel z oblaku, znovu potvrzuje, že Ježíš je Otcův vyvolený Syn.
Co tedy dělat, když se cítíme opuštění, daleko, a dokonce nemilovaní Bohem? Vejít modlitbou do oblaku a naslouchat přitom Zákonu a prorokům, tedy evangeliu. Osvojíme-li si tento úhel pohledu, uvidíme svůj život navzdory všem těžkostem proměněný. Znamením toho, že nás Bůh miluje, není ovšem to, že se nám zkoušky budou vyhýbat, nýbrž to, že se i ve zkouškách cítíme utvrzení a milovaní.
Druhým nástrojem jsou přátelé. Ježíš nevystoupil na horu sám, ale vzal s sebou Petra, Jakuba a Jana. Proč? Jsou za tím jen didaktické důvody, anebo něco hlubšího? Víra je vždy zakoušením společenství s Bohem a mezi námi navzájem. Přátelství je pro duchovní život naprosto zásadní, protože je konkrétním projevem lásky – a ta je vzájemná. Proto si víra žádá přátelství. Bez přátelství se z víry může stát ideologie. Díky čemu tedy mohu poznat, že mě Bůh miluje? Díky přátelům. V Sírachovci stojí psáno, že těm, kdo mají bázeň před Hospodinem, dává Bůh nalézt věrného přítele (srov. Sír 6,16), s nímž mohou Pána zakoušet.
Životní zkoušky, vnitřní i vnější, naše hříchy, těžkosti a nedorozumění v nás vyvolávají pochybnost o tom, jestli nás Bůh opravdu miluje. Jak na to máme reagovat? Nastavme se tak, abychom mohli zakoušet, že jsme milované Boží děti – a to skrze modlitbu a přátele: modlitbu, kterou tvoří naslouchání evangeliu, a přátelství, jímž je blízkost člověka, se kterým nás pojí náklonnost. To nám dodá sílu jít dál, protože budeme utvrzeni v tom, že nás Bůh nikdy neopustí.
Věnujme tedy čas naslouchání evangeliu a bytí s přáteli, a tak budeme zakoušet, že Pán je nám nablízku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou