Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

HOMILIE: Našli jsme Mesiáše!

12. 1. 2021

Tisk

P. JAN HOUKAL, farář u Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze

Vydání: 2021/3 Pravoslavní slaví Vánoce, 12.1.2021

Dnešní neděle je první po Vánocích, první v liturgickém mezidobí. Vstupujeme tedy opět do doby, která duchovně zpřítomňuje čas Kristova veřejného působení, dobu mezi jeho křtem a velikonočními událostmi. Proto také čteme evangelium na pokračování, v letošním roce především podle Markova sepsání.
Nyní ale máme před sebou úryvek z Janova evangelia. Je to krásné svědectví o událostech, které se musely odehrát krátce po Ježíšově křtu. Jan Křtitel na Krista ukazuje slovy: „hle, beránek Boží,“ a posílá za ním dva ze svých učedníků. Jeden z nich Ondřej pak přivede svého bratra Šimona, když mu s nadšením zvěstuje: „našli jsme Mesiáše.“ Ondřej podle Janova evangelia je tak prvním z apoštolů, který v Ježíši rozpoznal očekávaného Mesiáše – proto mu staří církevní otcové dali titul „Prvopovolaný“. Z toho důvodu je jeho: „našli jsme Mesiáše,“ i pro nás tak důležité. Je pravda, že náš vztah s Pánem Ježíšem, naše poznání Boha, celé naše křesťanství má vždy charakter cesty. Jako „cestu“ sám sebe metaforicky označuje i sám Pán Ježíš. To mimo mnoho jiného znamená, že ještě nejsme u cíle, natož v cíli. Boha, Krista a jeho přítomnost mezi námi a ve světě stále musíme teprve hledat a nově objevovat, navíc s vědomím, že Boží tajemství je natolik veliké, že se nikdy nemůže docela vměstnat do našich stvořených představ a rámců, vždy bude přesahovat naše schopnosti poznání a přijetí. Deus semper maior, „Bůh je stále větší“, je základní teologická pravda, ve své formulaci navazující již na svatého Augustina.
Zároveň ale platí, že právě proto „Slovo se stalo tělem“, i proto se Syn stal člověkem a přitom zůstal Bohem, abychom ho mohli také nám vnímatelným způsobem najít, abychom se mohli dotknout, abychom v něm našli Božího Mesiáše. O tom je přeci evangelium, celé Kristovo veřejné působení.
Naše křesťanská víra, jejímž nejvlastnějším základem je tajemství vtělení, Kristovo boholidství, musí tak být vždy napětím mezi skloněním se před Božím tajemstvím a radostným životním: „našli jsme Mesiáše.“ Musíme být stále pokorní před Boží velikostí a stále otevření novému Božímu přicházení; je třeba stále hledat, kde Kristus je a k čemu nás volá, být teprve na cestě. Ale zároveň máme žít z radostného přesvědčení, že Syn už se vtělil, přebýval a stále přebývá mezi námi, že už jsme ho v křesťanství také našli, že už jsme na Kristově cestě, snažíme-li se za ním aspoň nějak jít.
Člověk nemůže žít jen v mlhavých nejistotách, není tak ustrojen. Potřebujeme také jistotu, potřebujeme se Boha aspoň občas vnímatelně dotknout. Buďme i tomuto rozměru víry otevření, ostatně vždyť proto se Bůh stal člověkem, proto stále zní: „hle, beránek Boží“…

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou