Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Hledejme řešení, neděsme lidi

25. 8. 2015

Tisk

Jak se dočtete v tištěném KT, k několika tisícům podpisů pod internetovou Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti (www.vyzvavedcu.cz

Vydání: 2015/35 Kardinál Duka za vojáky v Egyptě, 25.8.2015, Autor: Alena Scheinostová

)
Anna Vanclová, spoluiniciátorka výzvy
Chtěli jsme, aby byly slyšet racionální hlasy, začal se jim dávat prostor v médiích, a předat politikům takříkajíc seznam lidí, kteří jim mohou posloužit jako poradci v záležitostech spadajících do jejich odbornosti.
Dílčím produktem výzvy bude internetový časopis, který plánujeme na stejné doméně v dohledné době spustit a zveřejňovat zde populárně naučné články od signatářů výzvy. Ty by se zabývaly různými tématy souvisejícími s imigrací, k nimž se dosud málokdo vyjádřil s chladnou hlavou a oproštěn od vyhraněných postojů.
Až skončí sběr podpisů, chceme výzvu oficiálně předat vládě, státním institucím a médiím.
Denisa Červenková, teoložka, karmelitka
Nejsem zrovna petiční tip, jako karmelitka obvykle volím jiné způsoby řešení aktuálních problémů. Jenže témata, o kterých je ve výzvě řeč, podle mě s životem víry a kontemplace dost úzce souvisejí: žitá víra se má vtělovat do konkrétních postojů a těžko můžu považovat za křesťanský postoj diskriminaci, násilí, nenávist, strach, nesnášenlivost. Strach obecně není dobrý vůdce.
Když se dívám na evangelního Ježíše a jeho chování k odlišným náboženským a kulturním skupinám, vidím, že překračuje logiku strachu a paniky z cizího a hledá, jak druhé osvobodit od diskriminace nebo naopak ze zaujetí násilím. Nabízí jiný pohled na člověka, blízký Boží logice neustálého nabízení vztahu a naděje v dobrou budoucnost, jejímž garantem je Bůh.
Jak Bůh mně, tak já tobě: když Bůh po celé dějiny lidstva vychází druhému vstříc, přes ty katastrofické hříchy, co neustále vršíme, proč bych neměla i já?
Pavel Svoboda, právník a europoslanec
Petici jsem podepsal, protože souhlasím s názorem, který je v ní formulován, že je třeba ke krizi přistoupit racionálně a nešířit panický strach, jenž by poslal k moci nebezpečné populisty. Politik, který se vozí na vlně paniky, pomáhá náckům k moci. Je třeba navrhovat řešení a krizi řešit, ne děsit lidi.
Zejména považuji za důležité, abychom v rámci negativních emocí k ekonomickým migrantům a jejich chování nepřehlédli ten malý počet skutečných uprchlíků, kterým jde doma o život.
P. Petr Vacík SJ, ředitel Exercičního domu v Kolíně
Opravdu mě znepokojuje cíleně vyvolaná a živená xenofobie v naší společnosti, a zvláště v církvi. Naprosto souhlasím s celým textem výzvy a jsem rád, že vznikla. Svou lidskostí a zdravým rozumem vědci v této výzvě zastoupili – a právem zahanbili – nás váhavé a ustrašené křesťany.
Mons. Tomáš Halík, rektor Akademické farnosti Praha a laureát Templetonovy ceny
Naše společná vlast Evropa stojí před nesnadným úkolem vyrovnat se s nebývalým přílivem uprchlíků a rozlišit, kteří skutečně prchají před genocidou či smrtí hladem (a těm, nakolik Evropě zůstal duch křesťanství, je třeba pomoci, ať jsou jakékoliv rasy, náboženství či národnosti), a kteří jen podlehli obchodu s lidmi a lidskou nadějí, že se v bohatých zemích Západu budou mít lépe, a odhalit mezi nimi i možné emisary extremismu. Tento úkol je možné v Evropě řešit jen společně, solidárně, v klidné, věcné, rozumné debatě.
Byl jsem minulý týden v Británii, kde po desetiletí žijí miliony muslimů (a žádné právo šaría tam nezavedli) a kam směřuje opravdu velký počet migrantů. Vůbec jsem se tam nesetkal s takovou mírou paniky a vystrašenosti jako u nás, kde většina lidí žádného muslima neviděla a kde žádné nezvladatelné tsunami uprchlíků nehrozí.
Naší zemí však lomcuje vlna paniky, iracionálního strachu, předsudků a nenávisti, čerpaná z největší části z nesolidních mediálních zdrojů a nacházející živné pole v bažinách neznalosti. Tato vlna je skutečně mnohem nebezpečnější než relativně malý počet uprchlíků, který k nám nakonec má přijít. Velmi záleží na tom, jak budou přijati – pokud s onou nenávistí, která se u nás ozývá, můžeme z nich opravdu vychovat nepřátele a nahánět je agitátorům Islámského státu.
Na strachu, nenávisti a neznalosti se už teď přiživují nejen bulvární média a populističtí politici, ale vysloveně fašistické a neonacistické skupiny v naší zemi. Pamatujme, že z podobného ducha vzešel v sousedním, nesmírně kulturním národě kdysi Adolf Hitler a nacismus.
První, kdo měl povinnost se těmto náladám postavit – podobně jako Masaryk antisemitismu – byl prezident Zeman, ten však jako obvykle dělá pravý opak toho, co bychom od hlavy státu měli čekat. A je to také povinnost církví. Velmi pozitivně mne překvapilo odvážné prohlášení Slovenské biskupské konference, ještě jednoznačněji než stanovisko ČBK podporující výzvy papeže Františka k pomoci uprchlíkům. A je to rovněž povinnost akademické obce, jež má vždy hájit rozum a kritické myšlení proti hysterii. Proto jsem výzvu bez váhání podepsal.
kardinál Miloslav Vlk, emeritní arcibiskup pražský
Když jsem četl Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti a viděl, že je opravdu vyváženě koncipovaná, fundovaná a velmi racionální, neváhal jsem ani na okamžik připojit pod ni svůj podpis.
Vědci zde nechtějí řešit podstatu migrace. Ale zaujalo mě, že v daném kontextu poukazují na to, jak se u nás při řešení závažných problémů často postupuje: i politici na nejvyšších úrovních nebo pracovníci médií se mnohdy nechávají unášet emocemi, nesnášenlivostí a „šíří překrucované a zcela lživé zprávy, které posilují paniku“. Motivací jsou tu často vlastní stranické nebo jiné úzké osobní zájmy.
V minulosti jsem se často zabýval tím, jak lidé v různých veřejných oblastech nebo v médiích hledají pravdu. A viděl jsem přesně to, co přivedlo vědce k jejich výzvě. Způsoby myšlení a hledání pravdy a šíření pravdivých zpráv jsou krutě zanedbány a žádná instituce se nikterak nezabývá formováním širokých vrstev a jejich uvažováním, přestože je pro společnost velmi nebezpečné tento vývoj nechávat běžet. V minulosti jsem v rozhovorech s některými politiky na tuto skutečnost vícekrát poukazoval. Na svém webu www.kardinal.cz jsem na dané téma v různých souvislostech vícekrát psal. Proto jsem výzvu přivítal s velkým uspokojením. A byl bych velmi potěšen, kdyby se tento počin vědců a dalších osobností stal mohutným impulzem pro řešení této velké bolesti naší společnosti.
I když jsem se k vlastnímu řešení problému migrace nevyslovil, jsem hluboce přesvědčen, že když se k této otázce bude přistupovat s pravdivými objektivními postoji, ve společenském dialogu různých stran, názorů a skupin, správné řešení se jistě najde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou