Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Festival plný radosti z víry

16. 8. 2022

Tisk

Celostátním setkáním mládeže v Hradci Králové provedl příběh sv. Pavla. „Vstaň! Udělám z tebe svědka toho, co jsi viděl,“ znělo motto týdne.

Vydání: 2022/34 Festival plný radosti z víry, 16.8.2022, Autor: Ondřej Elbel


 
Plnější autobusy, živá hudba, směrovky s logem CSM, a především skupiny mladých lidí v tričkách s nápisem Vstaň! Celostátní setkání mládeže se dalo přehlédnout jen stěží. Uprostřed prázdnin díky němu ožily hradecké školní budovy, a zejména okolí Univerzity Hradec Králové. „Možná se vaši vrstevníci diví, že nejedete třeba někam k moři,“ podotkl na úvod setkání královéhradecký biskup Jan Vokál. Na pláni u univerzitního kampusu ho v úterý 9. srpna večer sledovaly bezmála čtyři tisíce mladých, kteří si z nepřeberné nabídky letních aktivit zvolili šest dnů na Celostátním setkání mládeže.
Na travnatém prostranství a pódiu se v dalších dnech odehrávalo jádro programu – bohoslužby, katecheze a moderovaný program. Tím vším provázel sv. Pavel, jehož obrácení a misijní charisma se stalo pojítkem programu. Každý den totiž rámovala jedna související výzva – učit se vděčnosti, svědčit nebo být svatým. V roli katechetů se vystřídali biskup Josef Nuzík, mladá účastnice Kateřina Racková, P. Josef Prokeš a zástupci společenství manželů z Pardubic Libor Wawrzacz a Lucie Žárská. Na jejich podněty pak účastníci navazovali v moderovaných diskusních skupinkách a tuto programovou novinku si opravdu pochvalovali. „Diskusní skupinka byla super. Sešli se v ní různí lidé z různých koutů republiky. Před setkáním jsme se neznali, ale teď už se potkáváme i jindy během programu,“ hodnotí mladá učitelka Marie Nedomová z Vysočiny.
Veronika Ševčíková z Knínic byla na diskusní skupiny zvyklá z jiných akcí. „Perfektní bylo, když jsme se rozdělili do menších skupin a všichni mohli být otevřenější.“ Nejvíc v ní rezonovala katecheze Kateřiny Rackové, která vyprávěla příběh své víry a obrácení. „Já jsem měla dost podobný příběh. Jsem ráda, že ho i Káťa vykřičela do světa,“ vysvětluje. Taky Jakubu Kuchařovi z Ostravy přišly menší skupinky přínosné, zvlášť když se vytvořily čtveřice. „Bylo zajímavé poslouchat příběhy ostatních,“ upřesňuje.
Adorace, sport i debaty s KT
Po dopoledním sezení na slunci účastníci vycházeli na různá místa v Hradci Králové poobědvat a odpolední program se odvíjel od chutí každého účastníka. Někteří zamířili na sportoviště nebo do fitcentra, jiní šli na koncerty, adoraci nebo se pomodlit k ostatkům bl. Carla Acutise. Desítky mladých se zúčastnily také debat s Katolickým týdeníkem o klimatu a budoucnosti církve. Obě se dají zhlédnout na YouTube kanálu Sekce pro mládež ČBK. Velký zájem byl i o workshopy s týmem, který dříve chystal podcast Na dřeň, nebo přednášky o vztazích, mužské identitě, ale i o pornografii či válce na Ukrajině. Páteční téma „Svědectví ve světě“ doprovodila odpolední akce, kdy se skupinky účastníků vydaly uklízet město, pomáhat Charitě i farnostem nebo oslovovat v ulicích místní lidi s pozvánkou na večerní evangelizační projekt Godzone s chválami a svědectvími na Velkém náměstí.
Vedle hlavní scény u univerzity vyrostla rozsáhlá odpočinková zóna. Právě tam se především přesouval po skončení večerního programu proud účastníků. Své stánky s občerstvením tam mělo třeba Kolpingovo dílo nebo kapucíni, kteří vařili kapučíno za dobrovolný příspěvek. Velký stan obsadili salesiáni a salesiánky, do jejichž Bosco Pointu se chodilo na limonády, deskovky nebo stolní fotbal – kalčo (z italštiny). Opodál zase zněla chválová hudba ze stánku projektu Proscholy.cz, kde se mohl každý ujmout hudebního nástroje a vtáhnout ostatní do modlitby zpěvem. Festivalovou atmosféru podtrhovalo i vystoupení dýdžeje nebo rozprašovače vodní mlhy pro zchlazení v polední výhni.
Sáhněte po blahoslavenstvích
Biskup Martin David v závěrečné nedělní bohoslužbě shrnul všechny výzvy setkání do sloganu „buď svatý“ a přišel s návrhem, jak se tomuto cíli přibližovat. „Vezměte si výzvy, které jsme tady slyšeli, a zkuste je den po dni realizovat a můžete je točit pořád dokola. Jeden den buďte vděční, druhý den sami sebou bez přetvářky. Další den buďte svědky ve světě. A kdyby vám to přišlo málo, spojte vše do jednoho dne nebo sáhněte po blahoslavenstvích, tam je plno výzev – třeba být milosrdný nebo tvůrcem pokoje,“ zmínil biskup David. A s podobnou touhou odjíždí z Hradce i účastnice Ivana Stejskalová z Nákla: „Mám vstát a dělat něco se svou vírou, abych měla lepší vztah s Bohem.“
Setkáním v Hradci Králové se uzavřelo působení P. Kamila Straka v čele Sekce pro mládež ČBK. „Nosím vás v srdci. Víte, že jsem měl operaci mozku. Dopadlo to dobře, nejsem v rakvi, stojím tady,“ poznamenal při závěrečné ceremonii s narážkou na své nedávné vážné zdravotní problémy. „Obětoval jsem to za každého z vás,“ dodal kněz, který se po pěti letech vrací do ostravsko-opavské diecéze. Na jeho místo přichází z Brna P. Roman Kubín, který rovnou z pódia poprosil mladé lidi o spolupráci a pomoc v dalších letech. Nejbližší metou je Světové setkání mladých v Lisabonu, plánované na začátek srpna příštího roku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou