Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Duchovní film zavítá do Olomouce

15. 8. 2007

Tisk

Vydání: 2007/33 Kostel plný darebáků, 15.8.2007, Autor: Jan Paulas

Jaký je smysl vašeho festivalu?
Festival vznikl především jako možnost setkání. Setkáte se zde nejen s křesťanskou audiovizuální tvorbou napříč střední Evropou a napříč jednotlivými křesťanskými církvemi, ale i s jejími autory. Můžete být u poutavých diskusí s renomovanými osobnostmi evropského filmu a zažít příjemná setkání s tvůrci méně zvučných jmen, kteří se rozhodli zasvětit všechen svůj um zviditelňování duchovního světa. Jednoduše řečeno: smysl festivalu je v setkání s křesťanským filmovým světem – od krátkých dokumentů až po hrané filmy ověnčené mnoha cenami z velkých festivalů.

Letos přijede na festival také významný polský režisér Zanussi. Jaký film na festivalu představí?
Krzysztof Zanussi představí na festivalu dva svoje filmy. V sobotu dopoledne to bude film Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavním stykem. Jedná se o film zamýšlející se nad otázkou života jako daru, s kterým nemůžeme nakládat, jak se nám zlíbí. V sobotu večer uvede režisér Zanussi osobně jeden ze svých posledních filmů Persona non grata. V příběhu z Montevidea, kde je polský diplomat vystaven složitým etickým otázkám, zazáří hned několik hereckých hvězd. Snímek byl oceněn na několika festivalech, za vedlejší roli získal ocenění také Nikita Michalkov a ve filmu dále uvidíme známé polské herce Daniela Olbrychského a Jerzyho Stuhra. Osobnosti a životního díla Krzysztofa Zanussiho si vážil i papež Jan Pavel II., takže pokud bych měla divákům doporučit, co z festivalu by si neměli nechat ujít, pak by to byla právě návštěva tohoto režiséra a jeho filmy.

Jaké jiné zajímavé snímky mohou letos diváci v Olomouci vidět?
Na festival se sjedou autoři filmů z Čech, Slovenska, Polska, Maďarska a Slovinska. Od čtvrtka do neděle nás čeká bezmála 30 festivalových snímků. Hned úvodní celovečerní film maďarského režiséra Andráse Déra Za zatáčkou expresivně zobrazuje svět narkomanky, která hledá své duchovní zakotvení v životě s pomocí kněze. V pátek přestaví svůj film o kardinálu Špidlíkovi Jiří Strach a mezi dalšími snímky nás čeká polský dokument Malý bratr o Charlesi de Foucauldovi, který našel svou víru mezi muslimy na Sahaře. Na sobotu - kromě již zmíněných Zanussiho filmů - upozorním na zajímavý dokument Svatavy Kabošové Zázrak na břehu Volhy, který zachycuje působení malého chlapce, jenž dokázal zhmotnit svou vizi a nechal zbudovat unikátní školu. V neděli pak určitě potěší dopolední dokument o hrnčíři z Taizé a v odpoledním programu jsme nezapomněli ani na děti. Se svými ratolestmi se můžete přijít podívat na slovenskou pohádku Bonifác a zázračný anděl. Závěr festivalu bude patřit dvěma hraným maďarským filmům. Máte-li rádi poetické obrazy, nenechte si ujít snímek Ptačí spasitel, oblaka a vítr, meditační film inspirovaný mj. dílem Andreje Tarkovského. Poslední festivalový film Dolina je letošní novinka úspěšného maďarského režiséra Zoltána Kamondiho, která byla u nás uvedena zatím jen na MFF v Karlových Varech. Myslím, že na diváky čekají čtyři krásné dny nabité kulturními i duchovními zážitky, ale hlavně setkání s filmy a lidmi ve znamení starého křesťanského symbolu – ryby.

(Více o festivalu najdete na www.filmveznameniryby.info)

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou