Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Doprovázení ke konci života

9. 9. 2004

Tisk

Vydání: 2004/5 Ďábel, 9.9.2004, Autor: Marie Svatošová

ZALŽETE JEDNOU, A JE PO DŮVĚŘE
Můj dědeček umírá na rakovinu tlustého střeva. Chodíme ho navštěvovat několikrát v týdnu. Trápí mě, že si nevím rady, jak s ním vlastně mluvit. Jak ho laskavě a bez uslzené lítosti nad jeho lůžkem doprovodit ke konci jeho života...
J. Ř., Náchodsko

Nejspíš si toho ani nejste vědom, ale vy s dědečkem mluvíte při každé své návštěvě. Po celou dobu vaší přítomnosti. Je to hovor beze slov. Z toho, jak do pokoje vstoupíte, jak se k dědečkovi přiblížíte, nebo nepřiblížíte, jak mu podáte ruku, jak ji stisknete, jak se tváříte, jestli se díváte do očí, nebo uhýbáte pohledem, zda od něho spěcháte, nebo se u něho rád zdržíte - z toho všeho spolehlivě čte vaše myšlenky. Počítejte s tím a dávejte si na to dobrý pozor.

Čekáte-li ode mě nějakou 'kuchařku', pak je mi líto - neexistuje. Přesto tu platí určité zásady. Nic nepředstírat, být upřímný a autentický, čili svůj. Jen žádná přetvářka, dědeček by to prokoukl a radost by z vás neměl. Zásadně nikdy nelžete. Zalžete jednou, a je po důvěře. Hrubou chybou je i 'spiknutí ticha', když se rodina usnese, že nemocného bude šetřit a nezatěžovat.

Nevím, do jaké míry je dědeček o své nemoci a perspektivě informován, ale nedovedu si představit, že by nevěděl, o co jde. Vy to víte taky. A velmi dobře cítíte, že je trapné mluvit jeden o voze, a druhý o koze nebo chodit kolem horké kaše. Je to nedůstojné, nemocného to uráží a ponižuje. Jakmile se podaří prorazit bariéru mlčení, všem se obrovsky uleví, atmosféra se projasní a pak už to netrvá dlouho a nemocný i jeho rodina se propracuje (a 'probolí') k onomu úžasnému Mariinu 'fiat' (tak se staň). O to tu jde, to je cílem. Ale jak začít? Protože je každá situace jiná, nejlepší je zeptat se na to rovnou Ducha Svatého. Ale když už jste se obrátil na mě, tak se pokusím odpovědět. Zkuste s nemocným hovořit 'o naději'. Je to téma, kterým se dědeček zcela jistě v myšlenkách zabývá. Lidé by se také měli přestat bát pomazání nemocných, měli by z něj čerpat posilu. Hlavně prosím neříkejte 'poslední pomazání'. Jednak je to strašák, ale především nesmysl, protože svátost nemocných může dědeček přijmout i opakovaně.

Osvědčeným prostředkem, jak s nemocným užitečně a všestranně příjemně komunikovat, je staré album rodinných fotografií. Neváhejte ho vytáhnout, oprášit a dědečkovi přinést do postele. Budete překvapen, jak pookřeje a jak se rozpovídá. I o své babičce se dozvíte historky z mládí, o kterých jste neměl ani tušení. Nestane-li se zázrak, brzy už nebudete mít možnost se na takové věci dědečka zeptat. Neoddalujte to, mohlo by vás to později třeba mrzet. A nezapomeňte mu včas za všechno poděkovat.

MUDr. MARIE SVATOŠOVÁ, zakladatelka hospicové péče v České republice

S nemocným hovoří blízcí i dotykem. Mluví vlastně už tím, jak vstupují do pokoje, jak se k němu přiblíží nebo nepřiblíží, jak mu podají ruku, jak ji stisknou, jak se tváří, zda spěchají - z toho všeho nemocný spolehlivě vyčte vaše myšlenky.

Snímek Jindřich Štreit

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou