Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Dominikáni s papežem

24. 1. 2017

Tisk

Více než 600 bratří dominikánů a sester dominikánek dorazilo z různých koutů světa do Věčného města, aby s papežem Františkem uzavřeli 800. jubileum založení jejich řádu.

Vydání: 2017/4 Přísaha na dvě Bible, 24.1.2017, Autor: Martin T. Zikmund

Nechyběl mezi nimi ani pražský primas Dominik Duka OP a provinciál českých dominikánů Benedikt Mohelník OP.
Kardinál Duka dokonce spolu s papežem Františkem, kardinálem Vallinim a někdejším magistrem řádu Alfonsem Costou koncelebroval slavnostní mši v lateránské bazilice.
Svatý otec v homilii v souvislosti s oslavami mluvil o dvou protichůdných scénářích – „světáckém karnevalu“ na jedné straně a oslavení Boha prostřednictvím dobrých skutků na straně druhé. „Jak se uskutečňuje přechod od falešné slavnostní povrchnosti k velebení, které je pravou oslavou? Uskutečňuje se díky dobrým skutkům těch, kdo se stávají Ježíšovými učedníky a spolu s tím také ‚solí‘ a ‚světlem‘.“ Toto má být podle papeže pevným místem uprostřed tzv. „tekuté“ společnosti, totiž dobré skutky křesťanů, z nichž má vzejít Bohu sláva a svědectví světu.
Papež František upozornil na pokušení, jako je světská honba za falešnými novinkami, hodnotová rozplizlost nebo snaha zalíbit se. A dominikány, jak popisuje český provinciál Benedikt Mohelník, rovněž povzbudil. Ujistil je, že úsilí o Boží slávu a dobrý život svědčící o Boží dobrotě jsou právě ta „slova“, kterým i dnes lidé rozumějí. A těmi mají dominikáni kázat.
Slova, kterým lidé rozumějí
„Znovu jsem si uvědomil, jak rozmanitý a různorodý je řád sv. Dominika,“ uvedl český provinciál pro KT. „Jiné starosti máme v Evropě a jiné obtíže musí řád překonávat například v Jižní Americe a zase jiné je působení bratří ve většinově muslimských zemích,“ vysvětluje Mohelník.
Na dominikánském kongresu, který předcházel bohoslužbě s papežem, podala svědectví sestra dominikánka právě z Iráku, které nikoho nenechalo netečným. Její komunita musela utéct z Mosulu, později z Karakoše, aby nakonec s dalšími křesťany našla útočiště v Erbílu. „A při té různosti situací, v níž působíme, jsem zakoušel, že řád spojuje hluboká jednota,“ dodal Benedikt Mohelník.
Charisma kázání, které sv. Dominik s prvními bratřími od Ducha Svatého přijal a rozvinul, je podle českého provinciála Benedikta Mohelníka silným poutem nejen všech dominikánů a dominikánek dnes, ale i napříč osmi staletími působení řádu. A toto jubileum postavilo členům kazatelského řádu znovu před oči, jak naléhavě potřebuje dnešní svět slyšet radostnou zvěst o Boží lásce k člověku. Svět je totiž skutečně rozdrásán, často doslova až do krve. A sám si nedokáže pomoci. I sebedůkladnější bezpečnostní opatření všeho druhu nakonec nemohou svět zachránit a jsou podle českého dominikána jen strašlivou iluzí.
Odvaha porozumět
O to více lidé potřebují slyšet o kráse, dobru a Boží lásce, což ale vyžaduje odvahu, jak zdůraznil Mohelník: „Nejde jen o odvahu k překročení ostychu mluvit s lidmi o Božích věcech, ale i o odvahu snažit se nejprve porozumět světu, době, ve které žijeme.“ Odvaha jít s dobou znamená podle něho jít k lidem v jejich životních situacích – jak to dělal sám Ježíš, po něm apoštolové a podle nich pak sv. Dominik.
Jak uvádí rakouská katolická agentura Kathpress, ve světě působí 5 500 dominikánů v 82 zemích světa. K tomu je dále třeba přičíst 24 tisíc sester dominikánek, 2 500 sester žijících v klauzuře a 120 tisíc mužů a žen, tzv. terciářů, kteří žijí dominikánskou spiritualitu v civilním zaměstnání a v rodinách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou