Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Dobrý Pastýř

18. 1. 2019

Tisk

Před deseti lety k nám do farnosti přišel mladý kněz R. D. Marcin Dawid Želazny. Měl bezesporu nelehký úkol - sloužit pro farníky v pohraničních obcích, které byly po odsunu původního německého obyvatelstva dosídleny reemigranty, Slováky z Rumunska s velmi tvrdou mentalitou. Jedni si s sebou víru vzali a druzí si ji přinesli.

18.1.2019


V této oblasti se v době totality kladl důraz na to, aby věřících bylo co nejméně. Pokud možno, tak aby tady v nejlepším případě nebyl žádný. Starší si svou víru drželi, ale mladí se již odkláněli a dost často se za své rodiče a prarodiče styděli, že chodí do kostela. Přesto v době totality byl náš kostel zaplněn, že si pomalu nebylo kam sednout či stoupnout. Přišla svoboda a ejhle, věřících v kostele ubývá a ubývá.
K našemu překvapení mladý kněz přistupuje ke svému poslání velmi zodpovědně, ale navíc s láskou a přísností. Vždy ví, co v kterou chvíli říci, co udělat a jak zaujmout. A to vše, aby v nás neustále probouzel víru a lásku k Bohu. Neustále nás nabádá k tomu, že rodina je to nejdůležitější, a jeho přístup k dětem a rodinám s jeho moudrostí a úctou přináší to, že se lidé k sobě lépe chovají a ctí jeden druhého. Až neuvěřitelné na tak mladého člověka, ale zřejmě je to dobrá výchova v rodině a úcta k rodičům, to byla zřejmě ta pravá zkušenost, ale především opravdová víra a láska k Bohu. Měl veliký dar vytvářet společenství lidí, a to například slavnostními církevními akcemi nebo zájezdy na poutní místa. Především však vytvářel společenství farní rodiny v každém kostele a v každé farnosti, ve kterých byl ustanoven. Jeho kázání zasahovala do srdce každého věřícího i nevěřícího. Kostely se začaly radovat a jejich obsazenost se při mších navyšovala. Radovali jsme se i my, lidé, kteří se stále modlili za nové farníky. To vše byla zásluha kněze Marcina, který jen vstoupil do kostela a hned jej zalila radost a láska. Rozzářilo se i srdce Ježíšovo, které neustále vyvyšoval.
Na půlnoční mši se v zákristii usmíval a povzbuzoval nás k radosti. A to jsem ho viděla naposled. Za čtyři dny mi zazvonil telefon a bylo mi oznámeno, že zemřel. Nemohla jsem tomu uvěřit. Ač jsem nemohla pro smutek a slzy mluvit, nezbylo mi, než v naší farnosti tuto smutnou a bolestnou zprávu oznámit. Volala jsem kostelníkovi, abychom mu zazvonili a společně se za něj pomodlili. Když jsem vstoupila do kostela, tak jsem se dívala k oltáři a myšlenky mi přelétaly sem a tam, ale hlavně jsem se nemohla smířit s tím, že už před nás nepředstoupí, nepromluví k nám a nezazpívá... Smutek, zmatek a večer rozhovor s Bohem „proč“??? Ale Bůh je jediný, který zná odpověď. Já vím jen jedno, že poselství, které nám Marcin zanechal, to semeno, které v našich srdcích zaséval, je třeba posilovat a zalévat a nezapomínat na vše, co nám ve svých poselstvích chtěl říci. Jeho působnost v naší farnosti v Benešově nad Černou byla i velká pomoc pro mou funkci starostky. Práce s lidmi není jednoduchá, především pak, když má zlo tak velkou sílu. Občas i Marcina ledacos trápilo, ale nikdy se nedokázal na nikoho zlobit, vždy vše svěřoval Bohu a nabádal nás k modlitbám právě za ty, kteří nevěří a svými činy způsobují bolest.
Bude nám Marcin moc chybět, ale nezbývá nám než se modlit za nová kněžství, protože kněží je u nás nedostatek, a aby naše farnosti nezůstaly opuštěné. Marcin nám bude neustálým přímluvcem v nebi. Marcine, za vše Ti děkujeme, byl jsi opravdu dobrý pastýř.
                                         

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou