Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Dobrá politika slouží míru

2. 1. 2019

Tisk

I politika se může – za určitých podmínek – stát výsostnou podobou lásky. Upozorňuje na to Svatý otec František ve svém Poselství k 52. Světovému dni míru (1. ledna 2019), které přinášíme.

Vydání: 2019/1 Tři králové vyrážejí na koledu, 2.1.2019

Příloha: Perspektivy 1


 
 
Když Ježíš vysílá své učedníky na jejich misi, říká jim: (Lk 10,5-6).
Přinášet pokoj je jádrem poslání Kristových učedníků. Tato nabídka je určena všem, mužům i ženám, kdo uprostřed dramat a násilí lidských dějin vkládají svou naději do míru. „Dům“, o němž Ježíš hovoří, zahrnuje každou rodinu, každé společenství, každou zemi, každý světadíl v jejich jedinečnosti a s jejich dějinami; především však je to každý člověk – bez jakéhokoli rozdílu a diskriminace. A rovněž se tím myslí náš „společný dům“ – planeta, kterou nám Bůh dal k obývání a o niž máme starostlivě pečovat.
Právě toto je mé přání k počátku nového roku: „Pokoj tomuto domu.“
Jako květ mezi kameny
Mír je podobný naději, o níž hovoří básník Charles Péguy: je jako křehký květ, který se snaží vzejít mezi kamením násilí. Víme, že snaha získat moc za každou cenu vede ke zneužití a k nespravedlnosti. Politika je základním prostředkem pro utváření lidské pospolitosti a institucí, ale když ji její činitelé nežijí jako službu, může se stát nástrojem útlaku, sociálního vylučování, nebo dokonce
destrukce.
„Kdo chce být první – říká Ježíš – ať je ze všech poslední a služebníkem všech (Mk 9,35). Papež sv. Pavel VI. zdůrazňoval:
Politická funkce a zodpovědnost ve skutečnosti představuje trvalou výzvu pro všechny, kdo dostávají mandát, aby sloužili své zemi, aby chránili ty, kdo tam žijí, a pracovali pro nastolení podmínek pro důstojnou a spravedlivou budoucnost. Pokud se politika praktikuje při respektování základní úcty k životu, ke svobodě a k lidské důstojnosti, může se skutečně stávat výsostnou podobou lásky.
Láska a lidské ctnosti
Papež Benedikt XVI. připomínal, že
To je program, na němž se mohou shodnout všichni politici jakékoli kulturní a náboženské příslušnosti, kteří chtějí společně pracovat pro dobro lidské rodiny a uskutečňovat ty ctnosti, na nichž spočívá dobrá politická práce: spravedlnost, rovnost, vzájemná úcta, upřímnost, čestnost a věrnost.
V této souvislosti stojí za zmínku „blahoslavenství pro politika“, jak je předložil vietnamský kardinál François-Xavier Nguyễn Vãn Thuận, který zemřel v roce 2002 a byl věrným svědkem evangelia:
Blahoslavený politik, který si je vědom významu své role a hluboce rozumí jejímu obsahu.
Blahoslavený politik, který je příkladem důvěryhodnosti.
Blahoslavený politik, který pracuje pro společné dobro, a nikoli pro vlastní zájem.
Blahoslavený politik, který zůstává věrný a důsledný.
Blahoslavený politik, který uskutečňuje jednotu.
Blahoslavený politik, který se nasazuje pro radikální změnu.
Blahoslavený politik, který umí naslouchat.
Blahoslavený politik, který nemá strach.
Každé nové volby, každé funkční období a každá etapa veřejného života se stávají příležitostí pro návrat ke zdrojům a inspiračním pramenům spravedlnosti a práva. Jsme si jisti, že dobrá politika je ve službě míru; respektuje a posiluje základní lidská práva, která jsou zároveň vzájemnými povinnostmi, aby se mohlo mezi současnými a budoucími generacemi vytvářet pouto důvěry a úcty.

Přeložil P. Jiří Kratochvíl, redakčně upraveno

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou