Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Dítě není překážkou cesty na kole

16. 8. 2005

Tisk

Manželé Sztulovi se vydali z nejvýchodnější obce ČR Jablunkova až na nejsevernější místo Evropy norský Nordkap. Jeli na kolech a měli s sebou i své dva syny: šestnáctiletého Markuse a dvouletého (!) Michala.  

Vydání: 2005/30 Automobilismus, 16.8.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

 

Roman Sztula: Jednou v prosinci jsem Simoně nabídl, že v létě pojedeme na rekreaci k moři. Manželka odpověděla, že by raději jela někam na kole. Po předchozích zkušenostech, které byly jenom pozitivní, jsme vzhledem k malému dvouletému synovi zvolili Skandinávii na kolech. Takže: nápad byl můj, ale především ho musela schválit manželka.

Simona Sztulová: Dva roky a dva měsíce.

Simona: Na kolech jezdíme delší dobu, takže už víme, co vzít s sebou. S malým jsme ale na tak dlouhou dobu vyrazili poprvé, takže „pár“ věcí bylo přece jen třeba dokoupit. Museli jsme trošičku vylepšit i naše cestovatelské zázemí, kdyby náhodou bylo špatné počasí.

Roman: Máme klasická horské kola stará osm a deset let.

Jedinou změnou je to, že nejezdíme na horských pláštích, ale na pláštích silničních.

Roman: V momentě, kdy u nás začaly být na trhu horská kola, jsem si ho pořídil a začal jezdit. Zprvu šlo o ČR (převážně jižní oblasti), později jsme s manželkou navštívili Rakousko, Alpy, několikrát Tatry. V roce 2001 jsme cestovali v Dánsku a Švédsku, kde jsme si také pořídili malého človíčka, kterému jsme ještě v bříšku začali říkat Olaf - nakonec dostal jméno Michal.

Simona: Já dělala závodně sportovní gymnastiku, házenou, dívčí fotbal, manžel tenis a fotbal. Našim společným koníčkem byly lyže, ale to už je minulostí.

Roman: Dnes pracuji ve státní sféře jako policista.

Simona: Já pracuji jako instruktor plavání novorozenců, kojenců a batolat v  babyklubu.

Roman: Než se vydáme na cestu, máme limit 500 ujetých kilometrů. Jenže před cestou na Nordkap nám to zrovna nevyšlo, měli jsme najeto pouze 200 km.

Simona: Ano, jezdíme s vozíkem po Beskydech vysloveně bočními cestami. Na našich silnicích bychom měli strach, tam dáváme Míšu spíš do sedačky.

Roman: Podstatný - zejména, pokud jedete s vozíkem za kolem. Ve skandinávských zemích je podobných vozíků podstatně víc, řidiči jsou na ně zvyklí a jsou ohleduplní. Holandsko a Dánsko jsou zase země, kde jsou cyklostezky vedle hlavních silnic odděleny metrovým pruhem trávy. Někdy až 2,5 metru široká cyklostezka má vlastní dopravní značení včetně kruhových objezdů a svislých a vodorovných dopravních značek.

Simona: Pod stanem, tentokrát jsme museli mít dva, protože máme stan jen pro dvě osoby a se starším synem jsme byli v podstatě tři dospělí. Skandinávie má tu výhodu, že se může povětšinou spát v přírodě. Pouze kvůli hygieně nebo vodě jsme občas vyhledali kemp.

Simona: Jezdí, ale spíš na kratší trasy. Tohle byla první delší trasa, kterou absolvoval. Zkonstatoval, že příště jede s námi znovu, tak se mu to asi líbilo.

Simona: Museli jsme koupit větší ešus. Malému jsme vezli jídlo zvlášť - dbáme na to, aby měl výživu, jakou potřebuje. My jsme žili z polévek ze sáčku, rýže a vloček, jemu jsme kupovali maso, ovoce a jogurty, aby mu nechybělo vůbec nic.

Simona: Pomáhají, jinak to ani nejde. Manžel se starším klukem stavěli stany a potom povětšinou obsluhovali vařič. Já jsem se většinou točila kolem malého - hygiena, jídlo, ukládání, uspávání... Vařili jsme mu jako prvnímu, aby se najedl a nechtěl potom jíst naše jídlo.

Simona: Každý většinou jede svým tempem. Letos byla pro mě výhoda, že manžel táhl vozík s Míšou, takže na tom byl v podstatě hůř než já. Sem tam někdo ujede, ale to nám nevadí - vždycky se držíme v dohledu, kdyby se stala třeba nějaká technická patálie. Jen starší syn nám ujížděl, protože se potřeboval vybít. Když ale začaly manžela zlobit kolena, střídal se s ním v tažení vozíku. Zapřáhl se a říkali jsme mu šerpa, protože měl nejtěžší kolo - vezl oba stany, hodně potravin... Jeho kolo vážilo zhruba 68 kg.

Roman: Dennodenně něco nového poznáváte. Je to něco jiného, než když vás vyklopí v letovisku a absolvujete jenom trasu mezi pláží a hotelem. Na trase se každý den staráte o jídlo, pití a večer o dobré spaní. Byli jsme v euforii, když jsme se posunuli o dalších 130 kilometrů na sever.

Simona: Určitě. Snad se nám podařilo dokázat, že dítě není překážkou toho, aby člověk mohl cestovat na kole. Jde jen o to věci zorganizovat, domluvit a všechno přizpůsobit dítěti. My jsme jeli, když náš nejmladší chtěl; když nechtěl, tak jsme stáli. Nebyl žádný problém.

Simona: Byl dokonce spokojenější než doma, protože jsme byli pořád celá rodina spolu a nikdo nemusel odcházet nikam do práce. Byl vysmátý, nestalo se, že by třeba brečel.

Roman: Je třeba podtrhnout, že jsme byli připraveni - kdyby se mu nechtělo jet dál – strávit dovolenou u nějakého finského jezera, případně se otočit zpátky. Zatím to bylo tak, že než jsme ráno vstali, on už v pyžamu naskakoval do vozíku a volal: „Mami, tati, jedeme!“ Viděl toho strašně moc nového: třeba soby, kteří jsou v Laponsku běžným zvířetem.

Roman: Díky Bohu neměli. Úrazy a nemoce se nám skutečně vyhýbají – nevíme, čemu to přisuzovat: štěstí nebo náhodě? Možná je to také tím, že si vozíme dvě základní věci - a to je slivovice a česnek. Česnek si dáváme zpravidla každý den a slivovici pro dobrou náladu, když třeba prší.

Simona: Na každé cestě se snažíme některé památky vyhledat. Je pravda, že ve Finsku jich moc není a jít s malým do muzea není to pravé. Některé kostely jsme ale navštívili. Byl mezi nimi dokonce nejstarší kostel ve Finsku.

Roman: Je třeba podotknout, že jde o luteránské kostely. Těch katolických je ve Finsku málo. Moje maminka je silně věřící katolička a já jsem také katolík. Bydlíme v Jablunkově, v úplně nejvýchodnější obci Česka, kde je víra obzvlášť silně zakořeněná.

Simona: Rozhodně. Když teď Míša slavil třetí narozeniny, dostal od babičky obrázek andílka. Už ho má nad postýlkou a sám se naučil večer říkat Andělíčku můj strážníčku.

 

 

Prvně se rozhodli oni a já se k nim přidal. Nedovedl bych si představit, že by jeli tak daleko a já bych zůstal sám doma.

Někdy skutečně říkali, že jsem trošku hyperaktivní.

Dovedete si jistě představit sedm týdnů s rodiči, když nemáte kam utéct! Někdy jsme se trochu chytli, ale celkem ta cesta dopadla dobře. Na psychiku to bylo někdy těžké.

Jak se to vezme. Na kole jezdím rád a když přijdu ze školy, sednu na kolo a jedu se třeba 50 km projet. Mám kolo skutečně hodně rád.

 

Sobi.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou