Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Demonstrující matky: Vraťte nám porody!

21. 10. 2008

Tisk

Vydání: 2008/43 20 let od úmrtí boromejky matky vojtěchy hasmandové, 21.10.2008, Autor: Štěpán Havlíček

Příloha: Doma

Je slunečné říjnové odpoledne. Po menším pražském náměstí se prochází dvojice žen na dlouhých chůdách. Kolemjdoucí se zastavují, zbystří i lidé v projíždějící tramvaji: obě dámy jsou totiž v „jiném stavu“ (jenom jako) a drží transparent upozorňující na demonstraci u ministerstva zdravotnictví. Je začátek října a na Palackého náměstí v Praze se koná protestní shromáždění Za normální porod.
Akce se účastní především nastávající rodičky, ale i matky s dětmi – ty menší se pohupují v náručích maminek, starší se prohánějí za zády řečnic nebo kreslí po dlažbě barevnými křídami. Prostor před pomníkem Františka Palackého slouží jako parkoviště kočárků.
Matky protestují za zlepšení podmínek v českém porodnictví. Vraťte porod matkám! hlásí papundeklové transparenty.
„Budeme ministerstvu zdravotnictví předávat petici podepsanou třemi tisíci lidmi, která se snaží navrhnout změny v českém porodnictví,“ vysvětluje Lucie Ryntová, jedna ze signatářek.
„Jde o to, aby se v porodnicích neprováděly škodlivé zákroky a porody nebyly příliš medikalizované. Stoupá i počet zbytečně prováděných císařských řezů a rodící ženy jsou v nemocnicích nuceny podstoupit spoustu rutinních zákroků, u kterých výzkumy prokázaly, že nejsou zdraví žen a dětí prospěšné,“ dodává Ryntová.
Inspiraci, jak může porod vypadat, lze prý čerpat ze zahraničí – například Holanďanky často přivádějí děti na svět ve svých domácnostech. Podle Lucie Ryntové by také u nás mnoho žen chtělo rodit doma nebo v tzv. porodních domech, které jsou zcela běžné v Německu a které se tak staly alternativou ke klasickým porodnicím. V obou případech matkám asistují kvalifikované porodní asistentky, které za svými klientkami docházejí už před porodem a navštěvují je i během šestinedělí. Takových asistentek ale u nás nyní působí pouhých sedmnáct.
Je opravdu stav českého porodnictví natolik špatný, že je na místě uvažovat o odmítání klasické nemocniční péče? Mají pravdu protestující ženy, když tvrdí, že k rodícím matkám v nemocnicích zdravotníci přistupují „kus od kusu“? „Porodní péče je velmi různá, místo od místa. Přesto si nemyslím, že by se u nás k rodičkám takto přistupovalo. Péči v našich porodnicích považuji za dobrou, jak po stránce medicínské, tak i lidské. Přístupy a postupy se během let samozřejmě vyvíjejí,“ říká lékařka Hana Belošovičová. Podle ní se i v takzvaně klasických porodnicích používají balóny, masážní vany, závěsy, éterické oleje, rodička má možnost volby polohy jak před porodem, tak při porodu samotném, záleží na domluvě s porodníkem. Většina žen je proto s péčí v porodnici spokojena a vyhovuje jí.
A co porod doma? „Pokud ženě nevyhovuje dostupná nemocniční péče, nevidím důvod, proč by – pochopitelně objektivně a plně informována o všech aspektech a hlavně rizicích – neměla mít možnost volby. Vždyť zodpovědnost za sebe a své dítě má žena v mnoha jiných, jistě srovnatelně důležitých věcech,“ tvrdí Belošovičová.
Právě alternativa domácích porodů je mezi jejich domácími zastánci a kritiky ožehavým, obtížně diskutovatelným tématem. A nejen to – obecně komunikace mezi lékaři a porodními asistentkami, kteří pracují v porodnicích, a zastánci domácích, eventuálně ambulantních porodů je velmi špatná. „Vzájemně se obviňujeme ze všeho možného. My ,nemocniční‘ často považujeme rodičky rodící doma za nezodpovědné riskující osoby a porodní asistentky, které je doprovázejí, za fanatičky. Oni nás zase mají za nelidské stroje, které vidí v rodičce pouze objekt, ze kterého je třeba dostat ven dítě, a to bez fyzické újmy na zdraví dítěte a rodičky. Pravda bude asi někde na půl cesty. Oba přístupy mají svá pozitiva i negativa a jedněm rodičkám vyhovují a druhým ne,“ uzavírá lékařka Hana Belošovičová.
Problematickou domluvu mezi zastánci a kritiky současného českého porodnictví potvrzuje i organizátorka Lucie Ryntová: „Podobná demonstrace se konala už několikrát. Vždy jsme k ní přistoupili až v okamžiku, kdy ministerstvo zdravotnictví nereagovalo na naše dřívější podněty nebo snahy o spolupráci.“ A průběh demonstrace samotné tento fakt jen potvrzuje: setkání mělo vyvrcholit předáním petičních archů představitelům ministerstva. Nikdo z politických činitelů se však na shromáždění nedostavil. Signatářům byl doručen jen vzkaz, že petici mohou zanechat v podatelně. Pořadatelé se tedy rozhodli pokračovat ve sběru podpisů a přes dosavadní nezdary usilují o dialog s ministerstvem.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou