Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Církev sloužila jako vzor hospodaření

30. 8. 2022

Tisk

Deset let od restitucí je sice pořád krátká doba a situaci neulehčuje ani sucho nebo kůrovec, ale církevní instituce i jednotlivci se učí za pochodu a využívají toho, že mají na co navazovat. Tak hodnotí situaci nejen kolem církevního hospodaření VOJTĚCH PELIKÁN z Katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity.

Vydání: 2022/36 Setkání s novými kardinály, 30.8.2022, Autor: Jiří Gračka


Papež František si dal při psaní Laudato si’ záležet, aby dostatečně zdůraznil, že křesťané mají při zlepšení svého přístupu k přírodě na co navazovat – od sv. Františka z Assisi přes středověké mystiky až po dnešní environmentální teology. Současně je text encykliky v řadě ohledů revoluční. Zejména pak bezprecedentním zdůrazňováním povinnosti křesťanů pečovat o stvoření a kontemplovat jeho krásu i utrpení nebo výzvou k „ekologické konverzi“ každého z nás.
Církev ve světě představuje různorodé společenství, a různorodé byly proto i reakce na dokument. Na jednu stranu encyklika vyvolala kontroverze jako zřejmě žádný papežský text předtím a František si například vysloužil nálepku „marxisty“. Na druhou stranu iniciovala vznik globálního hnutí, které si papežovo poselství bere k srdci – pojednává o něm třeba aktuální film Laudato si’. České církevní prostředí na výzvy, jež před nás papež svou encyklikou staví, reagovalo možná vlažněji než jinde ve světě. I zde však tento hlas začíná být čím dál víc slyšet.
Papež František se v encyklice vymezuje vůči ekonomickému modelu, který na první místo staví růst a zisk za cenu drancování přírody a vykořisťování chudých a marginalizovaných. Uvádí řadu příkladů hodných následování – od podpory drobných farmářů přes svépomocná družstva po principy fair trade.
V historii byla církev často brána za vzorového hospodáře, který se o pole a lesy stará zodpovědně a v dlouhodobé perspektivě. V situaci, kdy krajinu sužují dramatické sucho, eroze a úbytek ptáků či hmyzu, ale nestačí pokoušet se navázat na tradici z dob, které neznaly pojem ekologické nebo klimatické krize. Zdá se, že to začíná docházet i tuzemským církevním představitelům, kteří o zemědělském hospodaření a investicích dosud přemýšleli spíše z hlediska efektivity nákladů a výnosů. V zahraničí – například v Německu nebo Irsku – jsou v tomto ohledu jinde. Není proto náhodou, že k ekologicky nejvstřícnějším církevním aktérům u nás patří řeholníci, kteří těží z úzkých vazeb se svými bratry a sestrami v cizině.
S kolegy a kolegyněmi jsme chtěli zachytit jedinečnou situaci, kdy se díky restitučnímu zákonu z roku 2012 dynamicky mění mnoho věcí jak uvnitř církve samotné, tak v jejích vztazích se sekulární společností. Výzkumy z toho nakonec vzešly dva. Jeden je zaměřen prakticky a probíhá ve spolupráci s plzeňským biskupstvím, druhý se snaží uchopit postrestituční situaci šířeji, v kontextu různých denominací a v česko-slovenském srovnání.
Ukazuje se, že těch deset let je skutečně pořád ještě příliš krátká doba. Farnosti, biskupství nebo kláštery se mnoho věcí učí za pochodu a situaci jim neulehčuje sucho nebo kůrovec. Logicky jsme tak zaznamenali zejména snahu zorientovat se v nové situaci a vyhnout se přitom pokud možno přešlapům. Na úrovni farářů jsme nejčastěji viděli zdrženlivost, že by si k péči o budovy měli vystudovaní teologové přibrat ještě péči o krajinu. Podobně jako ve společnosti obecně, ani v církvi si lidé obvykle nedokážou představit, proč a jak by se o krajinu měli starat jinak než běžný komerční agropodnik.
O to více nás potěšilo, když jsme narazili na farnosti, sbory nebo kláštery, které vnímají péči o krajinu a vše, co v ní žije, jako součást své služby. Často přitom zjišťují, že restituovaný majetek se může stát příležitostí, jak život jejich společenství obohatit a navázat vztahy s „nekostelovou“ společností, a že se jim ekologicky citlivý přístup vyplatí i ekonomicky.
Ve výzkumu jsme se soustředili na hospodaření v krajině, nicméně k přírodě a její ochraně se hovory stáčely i v dalších situacích. Hojně času jsme třeba strávili právě na školách. Přišlo nám, že patří k prostředím, kde poselství Laudato si’ rezonuje více než jinde. A sociologické výzkumy tento dojem potvrzují: generace dnešních teenagerů a dvacátníků patří k těm, které osud planety znepokojuje ze všech nejvíce. Ostatně i papež František spoléhá na to, že právě mladí lidé se stanou nositeli změn v církvi i společnosti.
Ekologičnost provozu kostelů je široké téma – v jejich věžích mohou hnízdit netopýři nebo rorýsi, farní zahrady se mohou stát centrem biodiverzity uprostřed města… Jsem zvědav, zda současná situace ponoukne církev k výraznějším investicím do energetických úspor. Proč topit drahým plynem, když máme k dispozici dřevo z vlastního lesa? Zatím katolická církev dávala peníze do lecčeho, do energetických úspor nebo solárních panelů však – na rozdíl například od českobratrské církve evangelické – takřka vůbec. Pro inspiraci se přitom stačí rozhlédnout po vatikánských střechách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou