Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Cínová nádhera zpod Orlických hor

15. 12. 2015

Tisk

Přibyslav. Malá obec nedaleko Nového Města nad Metují se nejen dostala do vyjmenovaných slov, ale unikátní je také poměrně mladou tradicí: rodinnou dílnu tu má betlemář Petr Rýgr.

Vydání: 2015/51 Ejhle, Hospodin přijde!, 15.12.2015, Autor: Jiří Macháně


Firmu založil už v roce 1988 díky zvláštnímu povolení. „Začínal jsem jako samouk s učebnicí, kde byla jedna kapitola věnovaná odlévání cínu. Takhle jsem se to už trochu pozapomenuté řemeslo naučil,“ vypráví Petr Rýgr. Betlemářství zvolil vlastně shodou okolností: „Měl jsem modrou knížku, a tak mi přišlo směšné dělat vojáčky – vyhnul jsem se vojně, a pak bych se tím živil!“ Stal se tedy betlemářem – prvním ve svém rodě, kam až paměť sahá, a zároveň oprášil zašlou lidovou tradici.
Uměním skromného řemeslníka nás provází jeho dcera Anežka – provdaná Jeřábková. „Táta začínal s krkonošskou tematikou, ale postupně se s motivy přesunul i k nám do podhůří Orlických hor. Inspiroval se známými kralickými betlémy, typickými pro náš kraj,“ vzpomíná.
V betlemářství u Rýgrů navazují na podorlické stoleté tradice nejen v řemesle, ale i v postupném rozšiřování a vytváření celé scény města Davidova a okolních pastvin. „Dřív měli lidé v sednici velký betlém. Byl to výsledek mnoha let budování, předávaný z generace na generaci, protože rodina měla ve zvyku doplňovat figurky postupně. Každý rok zašli na trh a přikoupili třeba darovníka, ovci nebo jinou postavičku. Za taťkou také chodili lidé a ptali se, zda vyrobí letos něco nového. Tak začal každoročně přidělávat další a další figurky. Je to i krásná zpětná vazba. Téměř všichni naši zákazníci se k nám vrací a betlém si rozšiřují. I pro dítka je to velmi vděčná věc – lidé mají ve zvyku dávat figurky dětem třeba k Mikuláši. Každé Vánoce tak mají betlém bohatší,“ ilustruje Anežka Jeřábková.
Jednotlivé postavy z betlémské scény mívají v lidové hantýrce své jméno: daráci, zpěváci, divišové či poustevníci – a často odkazují na scény z biblického příběhu,“ ozřejmuje Petr Rýgr. Typickým zástupcem těchto figur je postava muže nesoucího ovci: „Dobrého pastýře“.
První figurky cínového betléma se u Rýgrů narodily spolu s dcerou Anežkou. „Maminka mi ukazovala diviše, kterého modelovala, když se mnou byla v porodnici kvůli rizikovému těhotenství,“ usmívá se dnes už také maminka Anežka Jeřábková. Od doby jejího narození se počet postaviček i odlitých jesliček rozrostl. Dnes tak vytváří atmosféru Vánoc hrubým odhadem v tisíci domácnostech.
Když se odlévá z cínu
Z vymodelovaného vzoru postavičky cínař vyrobí formu a ta se otiskne do speciálního kaučuku, který vydrží žár a několik desítek licích cyklů. Po vyklepnutí odlitku se musí oškrábat otřepy. Některé postavičky se pak letují ze dvou nebo i tří dílů. Figurky dostanou základový nátěr, aby se na ně chytala barva při malování. K němu Petr Rýgr používá i štětečky, které mají jen několik štětinek – i drobné detaily je třeba na figurkách vymalovat.
Také scenerie neboli kulisa z Přibyslavi je původní. „Má ji na svědomí maminka,“ prozrazuje Anežka Jeřábková a dodává: „Maluje nádherné ilustrace, ale dělala to jen pro rodinu a známé, a tak jsme ji uprosili. Vznikají tedy další rozšíření ve formě nejen figurek, ale i krajiny.“
Tajemství slitiny
Samotná slitina cínu je výrobním tajemstvím každého cínaře. Příměsemi totiž mění vlastnosti. „Cínař musí mít zkušenost. Každá figurka chce něco trošku jiného – je třeba trefit správné poměry, aby slitina vykreslila detaily, nebyla křehká nebo se naopak nebortila,“ prozrazuje Petr Rýgr.
Betlém z Přibyslavi je originální autorský cínový výrobek. „Většina toho, co lze jinak koupit, jsou kopie italských předloh. Tatínek ale navrhne panáčka, vyrobí formy, odlévá i maluje – od začátku až do konce je to původní práce,“ podotýká Anežka Jeřábková a připojuje jeden vtipný detail: „Spousta figurek – a na tom se shodují i naši přátelé – vypadá jako táta. Podle mě si sám sobě stojí modelem.“
Přátelé i rodina hovoří o Petru Rýgrovi jako o renesančním muži. V Přibyslavi se nevěnuje jen betlémům, ale i kultuře. „Moji rodiče mají spoustu přátel už z dob disentu a náš domácí výčep je vyhlášený. Taťka vydává časopis, píše knížky o Orlických horách, kudy putuje po starých turistických stezkách a vtipným způsobem je recenzuje,“ přibližuje atmosféru i další aktivity rodinného sídla Anežka Jeřábková.
Jako betlemář byl Petr Rýgr v minulosti oceněn i na řadě výstav, například v Mnichově, Curychu či ve Veroně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou