Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Charita ocenila dobrovolníky

25. 10. 2022

Tisk

Po slavnostní mši svaté ocenila minulý týden Charita Česká republika devět pracovníků či dobrovolníků diecézních Charit za pomoc potřebným.

Vydání: 2022/44 Svátek všech přímluvců, 25.10.2022, Autor: Tomáš Kutil

 
Každá z diecézních Charit mohla nominovat jednoho člověka, devátého oceněného pak Řeckokatolická charita. Cenu v podobě kříže z dílny novoborského sklářského mistra Davida Wünsche tak získala například Beata Jandáková, dobrovolnice Oblastní charity Rajhrad, která se věnuje nemocným v hospici, maminkám s dětmi a pomáhala i v obcích zasažených tornádem v červnu 2021.
Plných 15 let je pak dobrovolníkem Vladislav Štrejn, který byl jedním z prvních akreditovaných členů Dobrovolnického centra Diecézní charity České Budějovice a je i rekordmanem v délce spolupráce s ním.
Za litoměřickou Charitu získal cenu Jakub Ružbatský, vedoucí Střediska sociální prevence a humanitární pomoci. „Kromě ostatních povinností zajišťoval při letošním požáru v Hřensku logistiku humanitární a materiální pomoci. Je velice skromný, přitom vstřícný a ochotný kolega, a i v krizové situaci zůstává klidný,“ vysvětluje Charita důvod ocenění.
Arcibiskup zakladatel
Oceněn byl také celebrant mše svaté arcibiskup Jan Graubner. Charitu měl jako biskup na starosti od počátku svého působení a s jeho osobní podporou se charitní dílo rozvinulo do dnešní podoby. Významně se podílel na vzniku konkrétních projektů, nejznámější z nich je Tříkrálová sbírka, která je dnes největší sbírkou v ČR.
Řeckokatolická charita ocenila svého dobrovolníka Andrije Penjuka, který je též farářem řeckokatolické farnosti v Karlových Varech, kaplanem věznice Ostrov a dobrovolným duchovním věznice Horní Slavkov.
Věnuje se také práci s dětmi a mládeží, duchovní a sociální péči o vězněné osoby a jejich rodiny, o bezdomovce a sociálně slabé, spolupracuje rovněž s probační a mediační službou. Po vypuknutí války na Ukrajině pomáhal organizovat pomoc v Karlových Varech a okolí jak pro uprchlíky, tak i pro Ukrajince, kteří zůstali ve vlasti a bojují nejen za svou svobodu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou