Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Burundi - země, kde se z pacientů stávají vězni

23. 1. 2006

Tisk

Přestože republiku Burundi potkal podobný osud jako sousedící Rwandu a země trpí na následky více než desetileté (doposud ne zcela vyřešené) občanské války, mezinárodní společenství o ní příliš neví. Jedna z nejchudších zemí světa (70 % obyvatel žije pod hranicí chudoby) se potýká s řadou problémů.

Vydání: 2006/4 Pojmenovávání veřejných míst po kněžích, 23.1.2006, Autor: Kateřina Beščecová

 

Vnitrozemský stát ve Východní Africe, kde není ani železnice a z celkových více než 6 milionů obyvatel v roce 2000 mělo k internetu přístup pouhých 2 000 lidí, se jedné ženě v průměru narodí šest dětí. „Žijí tam stovky tisíc uprchlíků v táborech a je tam katastrofální situace ve zdravotnictví. Vláda se vzdala svého vlivu na veřejnou zdravotní péči a nemocnice spravují soukromé firmy. Lidé musejí za veškerou zdravotní péči platit, takže řada z nich se nemůže léčit. A když už léčbu začnou a nemají peníze na další léčení, zůstávají v nemocnicích drženi jako vězni. To může znít na první pohled banálně, ale oni nedostávají jídlo, takže jsou případy, kdy lidé v nemocnici umírají hlady poté, co byli úspěšně vyléčeni,“ vysvětluje Monika Žárská z hnutí ACAT (Hnutí křesťanů za odstranění mučení), české pobočky mezinárodního FIACAT se sídlem ve Francii. „Posíláme proto burundskému prezidentovi petici a žádáme o nápravu. Dozvěděli jsme se sice, že přímo v tamní vládě se hledají fondy pro ,vykoupení‘ alespoň nejzávažnějších případů zadržovaných pacientů, jen náprava systému však má smysl; vykupování lidí, ať už vězňů, otroků nebo rukojmích, může nehumánní praktiky naopak posílit,“ dodává.

„Po celém světě existuje více než třicet organizací ACAT, my jsme jedna z nich,“ říká zakladatelka české pobočky Marie Kaplanová a vysvětluje, že každý měsíc se jednotlivé země přidají k petici zaměřené na jednu konkrétní kauzu, kterou vyhlašuje právě mezinárodní federace ve Francii. Podepsat se může kdokoliv, kdo má zájem petici podpořit. „V Čechách je činnost ACAT teprve v začátcích, malá a nepříliš viditelná, ale ve Francii má hnutí pobočku v každém větším městě a sdružuje několik tisíc lidí, kteří se starají přímo o konkrétní lidi - v časopisech ACAT se často objevují zprávy o jednotlivých případech lidí, které se podařilo osvobodit,“ říká Alain Cleyssac z komunity Chemin Neuf, který s českou pobočkou ACAT spolupracuje. Zajímavé je, že Česko je zatím jediná postkomunistická země, kde Hnutí křesťanů za odstranění mučení působí. „Problémem je nedostatek financí a dobrovolníků, ale i to, že se o nás v Česku zatím příliš neví,“ shodují se pracovníci českého ACATu. „Je to asi i dědictví minulého režimu, že lidé nemají moc velký zájem o účinnou solidaritu,“ říká Monika Žárská.

Více informací o činnosti ACAT i možnostech podpory najdete na http://acat.ecn.cz nebo na www.fiacat.org.

* * *

- Hnutí křesťanů za odstranění mučení (Action des chrètiens pour l´abolition de la torture) bylo založeno ve Francii v roce 1974. Jedna z jeho zakladatelek, Édith du Tetre, zemřela v listopadu loňského roku ve věku 93 let.

- Mezinárodní svaz má poradní statut v Organizaci spojených národů, v Radě Evropy a v Africkém výboru za práva člověka a národů.

- Dopisy a petice doprovázejí přímluvné modlitby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou