Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Boris Šťastný: Zákaz výroby cigaret tak za 50 let

1. 4. 2008

Tisk

Vydání: 2008/14 Jak prožít stáří aktivně, 1.4.2008

Boris Šťastný? To je ten bojovník proti kouření? Pod touto mediální zkratkou zná místopředsedu Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny velká část veřejnosti. Také my jsme s ním hovořili na téma restrikce kouření.

Co bude nejkontroverznějším bodem při dalším projednávání „protikuřáckého“ zákona ve sněmovně?

S velkou pravděpodobností to bude regulace kouření v hostinských zařízeních. Tam nelze počítat s jasnou shodou poslanců, budeme pravděpodobně hlasovat o jednotlivých variantách.

Tenhle zákon se může stát obětí pověstné lidové tvořivosti poslanců. Každý si přece myslí, že problematice kouření rozumí.
To, o čem hovoříte, se už stalo. Zejména ohledně zákazu kouření v restauračních zařízeních padaly návrhy, které byly věcně i legislativně zcela nesmyslné. Jestliže například chceme omezit kouření na veřejných sportovištích a dětských hřištích, musíme s tím mít zároveň provázané sankce a rozhodnout, které orgány budou na dodržování nařízení dbát.

Aby to nedopadlo jako s kouřením na zastávkách, které je sice zakázané, ale „hulí“ se tam vesele dál.
Toto nařízení je formulováno tak vágně, že nikdo neví, co je vůbec zastávka. Z principiálních důvodů říkám, že zákon není o tom, zda člověk může či nemůže kouřit – to je jeho svobodné rozhodnutí. Říká ale, kde se kouřit smí a kde ne. Tvrdím, že stát by měl chránit nekuřáky tam, kde jde o veřejnosti přístupný uzavřený prostor. Můj názor na zákazy kouření na zastávkách, které jsou pod otevřeným nebem a kde je riziko pasivního kouření minimální, je negativní: tohle bych nezakazoval. Nevidím rozdíl mezi zastávkou a prostorem před orlojem na Staroměstském náměstí – na obou místech se shlukují lidé. Kolegové si nicméně myslí něco jiného. Navrhl jsem tak alespoň jasné a srozumitelné zpřesnění definice zastávky: jde o prostor 30 m před označníkem a 5 m za označníkem.

Dnes už známe zákaz kouření například v nemocnicích. Avšak když do mnoha takových areálů vcházíme, procházíme hustou kouřovou clonou – kuřáci zaměstnaní ve špitále se shromažďují před hlavním vchodem.
Ano, náš zákon se nezabývá jen kouřením v restauračních zařízeních. Mí odpůrci říkají, že restaurace je soukromým majetkem a restauratér si tam tedy může dělat, co chce. Zapomínají, že i nemocnice jsou soukromé a zákazy kouření tam už platí. Lepší je hlouček kouřících lidí pod otevřeným nebem než stejný hlouček v uzavřeném prostoru.

V některých australských státech existují zhruba desetimetrové zóny kolem veřejných budov, kde se kouřit nesmí. Neuvažujete o něčem podobném?
Podobné omezení platí i v některých částech USA. Když kuřáky vyženete dál od budovy, stejně tam budou stát a vy kolem nich budete muset projít. Tohle není systémové řešení.

Setkáváte se ještě s názory, že pasivní kouření neškodí?
I mezi politiky a významnými veřejnými osobnostmi se s tímto – byť velmi minoritním názorem – stále setkávám. Usmívám se tomu. Je to stejné, jako kdyby tvrdili, že se země netočí.

V letošním roce se toho nedočkáme, možná ani v horizontu blízkých let. Nicméně předpokládáte, že by se někdy na půdě parlamentu projednával zákon, který by zakazoval výrobu cigaret jako takovou?
Jsem přesvědčen, že k realizaci takového opatření jednou dojde. Bude to ale trvat desítky let, možná padesát sedmdesát. K úplnému zákazu výroby a distribuce tabákových výrobků musí dojít plošně, minimálně v rámci Evropské unie. Pokud bychom udělali takové opatření v ČR izolovaně, následovalo by jen pašování, nelegální výroba a distribuce tabákových výrobků.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou