Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

S papírovou korunou pro královskou odměnu

23. 1. 2014

Tisk

23.1.2014, Autor: Jiří Gračka

Tak je to tady zase – s počátkem ledna přichází i Tříkrálová sbírka a na mě čeká obvyklá trasa, kterou mám s malými koledníky projít, abychom prosili o peníze na charitu a popřáli lidem požehnaný nový rok.

Hlavně nepodcenit přípravu! Oblečení a boty je třeba vybrat tak pečlivě jako před výšlapem do hor. Za tu řádku let, co se sbírky účastním, už jsem zažil sibiřské mrazy i teploty téměř jarní, déšť i náledí. A choďte v něčem takovém tři hodiny po ulicích!

Důležitou součástí výbavy je i papírová koruna – vytvořit na malém městě čtrnáct kolednických skupin není legrace, a když se dětí nedostává, musí se za třetího krále přestrojit vedoucí. Aspoň že se dva zbývající koledníci perou o to, kdo z nich může být „černý vzadu“. Já bych si asi natírání tváří ohořelou korkovou zátkou neužil tak jako oni…

Zato bez mapy se obejdeme hravě. Ulicemi tohohle městečka v srdci Moravy jsem běhal dřív, než jsem uměl přečíst jejich jména, a ty tři, které mě na trase čekají, procházím při sbírce už přinejmenším desátým rokem. Však už také u většiny domů dobře vím, kde počkat, než se jediná stařičká obyvatelka došourá ke dveřím, aby nám otevřela, a kde je nějaké delší čekání zbytečné. Zvoníme a klepeme všude, to zase ano, ale těch otevřených dveří, nebo aspoň oken, je sotva třetina.

I tak se ale pokladnička postupně plní a ještě rychleji přibývá koledy v tašce, kterou hrdě nese jeden z malých králů. Obsahuje totiž sladkosti, ovoce a další dobroty, kterými chtějí někteří lidé koledníky odměnit. O kus dál přichází první pokušení, kalíšek s nevinně se tvářící tekutinou. Běda ale tomu, kdo podobným nástrahám podlehne a ochutná ze všeho, co se postupně nabízí – v takovém množství a směsici už nehřeje, ale svazuje nohy i jazyk – a to je pro koledníka špatná vizitka.

Někteří pozvou i dál, posedět v teple u čaje. S potěšením přijímáme, jen se nesmíme zdržet na dlouho – čeká nás ještě jedna ulice. Vlastně jsme rádi, že vilky v téhle poslední obývají spíš ti, co na korunu hledět nemusí. Takoví totiž málokdy otevřou, a když, pak jen pro vhození peněz. O písničku, přání do nového roku ani drobnou upomínku nestojí.

Tak, a je hotovo. Tři nepříliš dlouhé ulice za tři hodiny, to nezní moc impozantně. Nohy nás ale bolí, jako bychom hned několikrát prošli celé město. Zvony na kostelní věži odbíjejí poledne a my závodíme s časem, abychom alespoň letos nebyli ze všech koledníků poslední.

Teď už jen odevzdat pokladničku a hurá na rozdělování! A že je co dělit – taška s koledou přetéká dobrotami a dva malí králové už se nemůžou dočkat, až se na její obsah podívají i rukama a hlavně pusou. Ani na umytí začerněných tváří teď není čas.

Já si zatím sedám k vedlejšímu stolu a s obrovskou úlevou usrkávám z velikého hrnku kávu. Celého těla se rychle zmocňuje malátná únava, ještě silnější je ale radost, že jsem zas mohl být u toho – po roce vidět všechny ty, kdo nám pravidelně otevírají dveře, charitě peněženky a potřebným své srdce. Je to odměna vskutku královská.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou