Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Pěšky do Jeruzaléma – den čtvrtý a pátý

31. 10. 2014

Tisk

Ježíš prožil na poušti 40 dní, naše poutní výprava se spokojila jen se dvěma, vlastně spíš se dnem a nocí. Ale popořádku… 

31.10.2014, Autor: Tomáš Kutil

Modlitba v poušti 

Noc ze středy na čtvrtek jsme strávili v kibucu Almog na kraji pouště nedaleko Mrtvého moře. S východem slunce jsme zamířili do pouště a ranní modlitbu absolvovali s nádherným výhledem na pouštní scenérii na jedné straně a na Mrtvé moře na straně druhé. Poté jsme podél vádí Og – údolí, kterým po deštích protéká voda – vyrazili směrem k Jeruzalému. V dálce jsme viděli i město Jericho a Horu pokušení nad ním. Mši svatou jsme slavili na vrcholu jedné z pouštních hor, opět s nádherným výhledem. Poté nás posílil pravý beduínský čaj. Ten pro nás připravil izraelský spolupracovník CK Křížek, který se k nám na jeden den připojil.

Zbytek dne jsme se pouští blížili k Jeruzalému a cestou si prohlédli poutní místo, které muslimové uctívají jako Mojžíšův hrob. Každá zátočina cesty nabízela nové výhledy do kraje a všichni poutníci byli překvapeni rozmanitostí pouště. Ano, je to suchá, nehostinná krajina, kde je život tvrdý a přežijí jen velmi odolné rostliny a živočichové, přesto je každý kopec jiný. Jeden úplně bez porostu, jiný s chomáčky travin, další byl zas díky jinému složení hornin do červena. Odpoledne jsme sešli přímo do vádí a viděli Cisternu králů. Jde o velikou prohlubeň vytesanou do skály, která je po deštích schopna zadržet značné množství vody a je v ní několik dalších měsíců možné napájet dobytek.
Noc jsme strávili v pouštním kempu Genesis land. Nevím, jak věrně, ale má připomínat styl, jakým bydleli původní Izraelité – například Abrahám. Místo zvířecích houní jsme sice spali ve spacácích, ale stany samy o sobě působily relativně věrohodně. Zaujala nás i výborná večeře, kterou jsme absolvovali vsedě na zemi, a obsluhovali nás lidé v oděvech beduínů.
DÉŠŤ BYL PROTI
Pátek jsme měli strávit znovu pochodem pouští, tentokrát ale přes vádí Kelt, kterým protéká potok. Dešťové mraky a později i déšť sám nám to ovšem znemožnily. Stačí totiž jen trochu vydatnější příval vody, a vádí se rychle změní v dravou řeku. A kdo jím zrovna prochází, nemá moc velkou šanci se někam rychle uklidit. Proto nás místní správci do vádí pustili jen nahlédnout. Zde jsme prožili ranní ztišení s biblickým textem, pak jsme ale museli přivolat autobus, který nás oklikou odvezl tam, kde jsme měli vádí opouštět. Na tom místě jsme do něj znovu sestoupili a prohlédli si pouštní klášter sv. Charitona a okolní jeskyně. Pak znovu do autobusu, který nás odvezl do Jeruzaléma na Olivovou horu. Vzhledem k hustému dešti jsme průchod Olivovou horou trochu zredukovali a navštívili jen Chrám národů a malou část Getsemanské zahrady. Stále v dešti jsme pak prošli Lví branou do Starého města. Díky ne úplně vlídnému počasí ovšem byly jeho ulice poloprázdné, a křížovou cestu Via Dolorosa jsme tak mohli projít v neobvykle poklidné atmosféře. Na větší zástup lidí jsme narazili až v Chrámu Božího hrobu. Ten nás ale čeká ještě v neděli brzo ráno, kdy tam bude zřejmě o něco komorněji. Nyní jsme už zabydlení u růžencových sester v sousedství americké ambasády. Večer nás čeká Zeď nářků při začátku Šabatu, zítra prohlídka hlavních poutních míst Starého města, jen Chrámovou horu si necháme na neděli.

...a cesta pouští.

Cesta v Judské poušti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou