Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Blíží se Noc kostelů

23. 5. 2023

Tisk

Více než 1 700 kostelů a modliteben se návštěvníkům otevře v pátek 2. června. Organizátoři jubilejního 15. ročníku Noci kostelů dokončují poslední přípravy.

Vydání: 2023/21 Blíží se Noc kostelů, 23.5.2023


V kostele na pražském Barrandově si bude možné například poslechnout koncert na zcela nové varhany – začíná v 19.00 a ve 21.00 hod. Otevírá se také jindy nepřístupná kaple Panny Marie na Staroměstské radnici ze 14. století. Kdysi se zde konaly pravidelné bohoslužby – sloužily se před každým zasedáním městské rady, vězňům v radničním vězení nebo odsouzencům na smrt.
Brněnská diecéze se letos na Zelené hoře, v Rajhradě u Brna nebo ve Křtinách inspirovala slavným barokním architektem Janem Blažejem Santinim, od jehož úmrtí letos uplyne 300 let. Vytiskla průvodce s přehledem míst v diecézi spojených s jeho prací.
Téma „jak se staví kostel“ nabídne farnost Brno-Lesná, kde je připraveno ohlédnutí a zajímavosti z let přípravy a budování nedávno otevřeného kostela blahoslavené Restituty. Starobrněnská bazilika plánuje zase programy zaměřené na 700. výročí založení kláštera Eliškou Rejčkou.
Kde otevřou poprvé
V Olomouci se zahájení Noci kostelů odehraje v nově opraveném Červeném kostele – donedávna skladišti sousední Vědecké knihovny, která jej proměnila v místo pro vzdělávací akce (více v malém sešitě). Poprvé se do akce zapojuje bývalá jezuitská kaple Sodality (bratrstva) Panny Marie, Královny andělů. K vidění bude první mariánský obraz vytvořený umělou inteligencí. A protože jde o objekt, který je součástí utajeného prostoru ve správním archivu Armády ČR, bude vstup na komentovanou prohlídku po skupinkách. Stejně tak bude možné si v daných intervalech po skupinách prohlédnout kapli křížových sester v budově Arcibiskupského paláce. Novinkou je i před nedávnem posvěcená kaple Sestoupení Ducha Svatého v kněžském semináři, která slouží nyní řeckokatolické farnosti.
Poprvé bude také přístupný dřevěný kostelík sv. Antonína na vrchu Prašivá a po poddolování zaniklý kostel sv. Jindřicha ve staré Karviné. Po sedmileté rekonstrukci se dále otevře hřbitovní kostel v Javorníku (okres Jeseník), který nově ukáže odkryté gotické fresky.
Pozdrav z Rakouska
Noc kostelů vznikla v Rakousku a koná se tam paralelně s tou českou. Na dálku proto zdraví i rakouský kardinál Christoph Schönborn. „Mám radost, že jsou kostely otevřeny jako místa rozjímání, přemýšlení, radosti a modlitby,“ vzkazuje do Česka. „Zdá se spíše, jako by se náš svět nořil do noci: covid, válka, energetická a klimatická krize, zemětřesení a osobní starosti. Noc kostelů otevírá brány našich chrámů dokořán a je pozvánkou, abychom v křesťanských kostelech a modlitebnách hledali odpovědi. Jsem přesvědčen, že důvěra v Ježíšovo poselství nám může pomoci překonat starosti a mnohé obavy,“ píše v pozdravu. Návštěvníkům přeje, aby zakusili pokoj a načerpali sílu.
Otevře se i kaple na velmi uzavřeném místě: ve věznici. Ovšem jen pro ty, kdo si tam odpykávají trest, a zaměstnance – půjde o kapli ve věznici Příbram-Bytíz. Kromě koncertu vězeňských hudebních skupin je v plánu zážitkový workshop pro zaměstnance „Hagioterapie – biblické příběhy pro ateisty“, dále fotbalový zápas týmů personálu věznice a odsouzených o Pohár Noci kostelů. Celodenní kulturní program věznice zahájí bohoslužba s modlitebním ztišením a zakončí ho vystoupení „Dopis“ nastudované v rámci projektu Tango ve věznici. „Duchovní propojení se ‚svobodnou‘ církví je pro naše odsouzené tradičně posilující a motivující na jejich nelehké cestě k proměně sebe sama a tím i k opravdové svobodě,“ přibližuje vězeňská kaplanka Vendula Glancová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou