Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Biskup David poprvé světil jáhny

20. 6. 2017

Tisk

Tři týdny po přijetí biskupského svěcení uděloval pomocný biskup Martin David jáhenské svěcení dvěma mladým mužům.

Vydání: 2017/25 Boží tělo nad městem, 20.6.2017, Autor: Pavel Siuda

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


Bohoslovec 5. ročníku Jan Jurečka z Ostravy-Hrabové a bohoslovec 4. ročníku Lukáš Doričák z Veřovic přijali první stupeň kněžství v opavské konkatedrále. Na stejném místě byl před osmnácti lety k jáhenské službě vysvěcen také jejich světitel.
„Dnešní den je ve vašem životě přelomový. Od této chvíle se stáváte služebníky církve,“ uvedl biskup David a dodal, že jim Bůh v jáhenské službě svěřuje službu evangelia, svátostí a lásky. „Budete evangelium předčítat, kázat a přinášet radostnou zvěst všem lidem. O evangeliu máte svědčit svým životem, a to je to nejtěžší,“ podotkl biskup. Součástí jáhenské služby je rovněž udělování svátostí. „Budete křtít, asistovat při uzavírání manželství a u oltáře při svátosti eucharistie. Bůh vám jako jáhnům svěřuje už dnes velké věci,“ řekl biskup David a dodal, že k jáhenství patří také služba lásky. „Je to v očích tohoto světa paradox. Máte být služebníky lásky, a přitom slíbíte celibát. To však není život bez lásky ani pohodlná samota. Je to život ve velké lásce ke Kristu a jeho církvi. Kristova láska nás neodkladně a urgentně nutí ke službě bližnímu,“ vysvětlil biskup.
Všechny tři úkoly v jáhenské službě budou nově vysvěcení jáhni uplatňovat v místě, kam je pošle diecézní biskup. Jáhen Jan Jurečka nastoupí do duchovní správy ve farnosti Ostrava-Svinov a jáhen Lukáš Doričák bude dál pokračovat ve studiu teologie v Olomouci a jáhenskou službu bude praktikovat v kněžském semináři.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou